vadásznapVárosunk határában, a Körös-Maros Nemzeti parkban (Túzokrezervátum) tartotta idei vadásznapját, a Békés-megyei Vadászszövetség és Vadászkamara Területi Szervezete.
Már De 9 órakor felcsendült a közönségcsalogató vadászkürtös térzene, a vadászkamara kürtegyüttes előadásában. Ezt követően Tirják István mondott avatóbeszédet, majd avatta fel Dr Sterbetz István ornitológus emléktábláját. Sterbetz István 1924. január 20-án született a Békés megyei Nagyszénáson. Gyermekkorától természeti környezetben nevelkedett.


Édesapja széles látókörű, nagy szakmai tudással rendelkező földbirtokos volt, aki rendszeresen vadászott, és a dél-magyarországi ornitológusok közül többel – Beretzk Péterrel, valamint a szegedi származású Vasvári Miklóssal – is tartotta a kapcsolatot. A gimnáziumot Szarvason végezte, majd 1946-ban Debrecenben szerzett agrármérnöki diplomát. 1947-től a szegedi tudományegyetemen folytatta tanulmányait biológia–földrajz szakon, ahol részt vett az Általános Állattani Tanszék háború utáni újjáélesztésében. Két év után azonban politikai okokból meg kellett válnia az egyetemtől. A Dél-Alföldön, szülőföldjén nagy szerepe volt a védett területek kialakításában.

A túzokvédelem és a vízivadkutatás kiemelkedő szakembere, nevéhez fűződik többek között a dévaványai Túzokvédelmi Állomás létesítése is. Számtalan előadása, publikációja fontos szakmai forrása a hazai természetvédelmi tevékenységnek. Munkásságát többek között az alábbi kitüntetésekkel ismerték el: Pro Natura emlékérem (1978), Nimród emlékérem (1981), Munka Érdemrend ezüst fokozata (1983), Herman Ottó-díj (1986), Hubertus Kereszt arany fokozata (1994), Teleki Sámuel-érem (1999), Magyar Nemzeti Vadászrend aranyérme (2002), Res Nullius díj (2007), a Magyar Vadászkamara és a Magyar Vadászati Védegylet Arany Érdemkeresztje (2008), Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata (2010). Ezt követően Pap Tibor polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Erdős Norbert kormánymegbízott megnyitotta a rendezvényt. A rendezvényen jelen volt Novák Imre alpolgármester, Farkas Zoltán a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő. Domokos László az ÁSZ elnöke, Jakab István a MAGOSZ elnöke, Pechtol János az OMVK főtitkára, és Dr. Csoma Antal a Vadászszövetség és Vadászkamara Területi szövetségének elnöke. A vadásznapon Domokos László, az ÁSZ elnökének méltató szavai után Kamarai aranyérmet Illin József (Dévaványai Vadásztársaság elnöke), Magyar Vadászatért érdemérmet Hankó József(Újkígyósi Vadásztársaság), Nimród érmet dr. Szentkereszty Tamás (szeghalmi Hunor Vadásztársaság), Dinya Elek (gyomaendrődi Körösmenti Vadásztársaság), Gráf István(békéscsabai Alföld Vadásztársaság), Hankó András (békéscsabai Alföld Vadásztársaság) és Gál Péter (mezőberényi Mezőberény Vadásztársaság) vehetett át. A Dévaványai Vadásztársaság Gróf Nádasdy Ferenc emlékplakett elismerésben részesült.A rendezvényen egész napos programokkal várták az érdeklődőket a szervezők.

Forrás: Dévaványa