orrszarvúKatonai berendezésekkel felszerelt kémrepülőgépet kap a dél-afrikai Kruger Nemzeti Park, hogy ezzel is hatékonyabbá tehessék az orrszarvúk orvvadászata elleni harcot.
A gépet a Nemzeti Parkok Dél-afrikai Ügynöksége (SANParks) nevű szervezetnek ajándékozta egy családi magánalapítvány, az Ichikowitz Alapítvány, amelynek elnöke egyben a legnagyobb dél-afrikai hadiipari gyár vezetője is. A gépet modern megfigyelő berendezésekkel szerelik fel, így hőérzékelő kamerákkal, amelyekkel azonosítani tudják az élőlényeket és a mozgó járműveket. Idén legalább 588 orrszarvút öltek meg a tülkükért Dél-Afrikában, közülük 364-et a Kruger Nemzeti Park területén, amelynek 400 kilométeres közös határa van Mozambikkal.

Az orvvadászat révén látják el a hagyományos ázsiai gyógyászat titkos piacát, főként Vietnamban, ahol az orrszarvútülköt aranyárban forgalmazzák: egyes civil szervezetek szerint kilónkénti ára elérheti az 50 ezer eurót (17 millió forintot) is. "A tűz ellen tűzzel kell harcolni" hangoztatta Ivor Ichikowitz, az alapítvány elnöke, aki szerint az orvvadász bandák szintén a legmodernebb eszközöket használják. "Megtörtént a hadüzenet. Ami sok, az sok. Nem veszíthetünk el egyetlen újabb orrszarvút sem" mondta William Mabasa, a nemzeti park szóvivője.

A hagyományos kínai orvoslásban különböző kúrákhoz használják a rinocérosztülköt, amelynek hasznosságát tudományosan soha nem igazolták.

Forrás: MTI