nyercA svéd hadsereg elismerte felelősségét és bocsánatot kért, amiért közrejátszott több mint ötszáz amerikai nyérc (Neovison vison) halálában azáltal, hogy alacsonyan szálló repülőgépeivel úgy megzavarta a menyétféle emlősállat felnőtt egyedeit, hogy azok elpusztították saját kölykeiket.

Az eset az ország déli részében fekvő Svenljunga egyik nyércfarmján történt a hadsereg tavaly nyári gyakorlatozása közben. A túlságosan alacsonyan szálló gépek annyira megijesztették a menyétféle ragadozó felnőtt egyedeit, hogy azok saját kölykeik ellen fordultak, és halálra harapdálták őket.

Nagyjából öt-hatszáz nyérc pusztult el a vérfürdőben. A tetemek felfedezését követően a tenyésztelep tulajdonosa kapcsolatba lépett a hadsereggel, és anyagi kárpótlást követelt az elpusztult állatokért. A svéd haderő azóta bocsánatot kért az incidensért és beleegyezett a károk megtérítésébe - adta hírül a The Local című angol nyelvű svéd hírportál.

Lena Ahlström katonai ügyvéd "szerencsétlen esetnek" nevezte a történteket. A kártérítés pontos összegét azonban még nem határozták meg, bár a telep tulajdonosa részletes számlát küldött a hadseregnek a károkról. Az összeget várhatóan a következő hetekben fogják megállapítani.

Az amerikai nyérc szinte egész Észak-Amerikában honos. Betelepített, vadon élő állományok honosodtak meg Izlandon, a Brit-szigeteken, Skandináviában, Finnországban, Kelet-Európában és Oroszországban. A húsevő állat félig vízi életmódot folytat. Prémje rendkívül értékes.

Forrás: MTI