vadászati múzeumA tervek szerint interaktív, a gyermekes családoknak egész napos programot kínáló múzeum lesz a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum, amelynek alapkövét szerdán helyezték el az intézménynek otthont adó hatvani Grassalkovich-kastélyban.

A múzeum a tervek szerint jövő tavaszra lesz kész, addigra újul meg a Grassalkovich-kastély. A 3,15 milliárd forintos beruházással megvalósuló létesítményben íjászpálya, lézeres lövészpálya, gyerekeknek vadászati ügyességi játéktér, gyakorlati fegyverismereti helyiség és élő rókával "működő" kotorékpálya is helyet kap.
Szabó Zsolt, a település polgármestere (Fidesz) az MTI-nek elmondta, hogy a 4700 négyzetméteres hasznos alapterületű épületben és a két hektáros kastélykertben létrejövő múzeumhoz hasonló intézmény egész Európában csak Dániában található.

Az épület földszintjén kap helyet a kastélytörténeti kiállítás, a vadászkonyha, a halászó-vadászó ember életét bemutató kollekció, valamint egy két emelet magas dioráma, amely bemutatja a Kárpát-medence élőhelyeit. Az emeleten rendezik be a híres magyar vadászírók emlékszobáit és ott lesz egy vadászati eszközöket bemutató, valamint vadbiológiai tárlat. A díszteremben a leghíresebb vadásztrófeák másolatai kapnak helyet. Az alagsorban A vadászat és halászat története című kiállítást rendezik be.

A melléképületekbe kerül az interaktív kiállítóterek többsége, az íjász- és lövészpálya, az élményterek. A kertben egy kilátót építenek és egy sövénylabirintust is kialakítanak. Ugyancsak ott lesz a kotorékpálya, amelyet úgy építenek ki, hogy a látogatók nyomon követhessék a rókák mozgását, miközben a vadászkutyák soha nem érhetik el az állatot. A pálya alkalmas lesz kotorékebek, például tacskók vadászati vizsgáztatására is.
Egy zárható télikert is kapcsolódni fog a múzeumhoz: ebben akár ezer embert befogadni képes rendezvények megtartására is lehetőség nyílik - ismertette a terveket Szabó Zsolt.

A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében száz százalékos támogatás mellett valósul meg. A múzeum a Magyar Természettudományi Múzeum fenntartásában fog működni.

Forrás: MTI