vadkárelhárításUtána néztünk annak, hogy mi a helyzet környékünkön?
A Darány és környéke vadásztársaság elnökével, Verkovci Lászlóval beszélgettünk erről. Mint megtudtuk, éppen hogy hazaért Kaposvárról, ahol a Somogy megyei vadászok küldöttgyűlésén vett részt és ez az aktuális téma is napirenden volt.2012.-ben a Somogy megyei vadásztársaságok vadkára 509 millió forint volt, 2013-ban már elérte az 540 millió forintot. A Darányi vadásztársaság vadkára kb. 14-15 millió forint. Ez óriási veszteség a társaságoknak. A jelentős vadkár mellett a másik probléma, hogy valószínű anyagi, takarékossági szemlélet miatt a külföldi bérvadászok részéről jelentősen csökkent a trófeás kilövés iránti igény, illetve kisebb trófea értékű kilövést vesznek igénybe. Ez különösen hátrányosan érinti a társaságuk gazdálkodási eredményét.

A társaság mintegy 6000ha-on vadászik ennek kb. fele erdő, a másik része mezőgazdasági művelés alatt áll.

2012-ben 1000 nagyvad került kilövésre, mert a vadállomány jelentősen felszaporodott, s az általuk okozott vadkár drámaian megnőtt. Ugyanakkor a vadhús átvételi ára jelentősen csökkent. A legnagyobb mértékben a vaddisznó hús átvételi ára csökkent, a tavaly novemberihez viszonyítva, az őz hús ára tartotta a tavalyi átvételi árszintet. Teljesen egyértelmű elhatározás a vadásztársaságok részéről, hogy növelni kell a vadkilövések számát, hogy csökkenteni tudják, a ma már elviselhetetlen vadkár mértékét.

Fontos szólni egy másik viszonylag új keletű jelenségről, konkrétan arról, hogy a területükön nagy számban jelentek meg az úgynevezett aranysakálok. Ez a vadorzó csapatokban vadászik, és nagy pusztítást tesz a vadállományban. Megfigyelték, hogy az őz suták közül csak minden 10-ik vezet gidákat. Ez is a fiatalítás pusztulását mutatja. Az aranysakál elfogja a borjút, a vaddisznó anya mellől ellopja a malacokat.2012.-ben 74 aranysakált ejtettek el a vadászok.

Akkor itt joggal felmerül a kérdés, kitől is kell félteni a vadállományt? Az USA-ban, ha egy farmer két állatát elorozza a medve, akkor ott nem kérdés, hogy ki lehet lőni a vadorzó állatot.

A vadgazdálkodási alapelveket helyesen kell alkalmazni, mert csak így teremthető meg és tartható fenn az egyensúlyt. Ehhez kérik a vadászok az emberek, hivatalok megértését.

Forrás: Barcs Hiradó