sümeg vadásznapSzent Jakab Jézus egyik legkedvesebb apostola volt, akinek feltételezett sírjához ma is százezrek zarándokolnak el a spanyolországi Santiago de Compostellába. Ő a védőszentje Sümegnek, ennek a régi királyi városnak. ahol 9. alkalommal rendezték meg a Szent Jakab Napokat július 27-28-án, ami egyúttal az érett borok és a vadászat közös ünnepe volt egyben.

A megnyitóra – sajátos módon – délután került sor, amikorra már sok program lezajlott, és csak az eredményhirdetések kerültek sorra. Rátosi Ferenc polgármester ismertette, hogy az országban itt volt az első dámkert Sarvalyon, a püspöki uradalomnál, s ugyancsak híres volt vaddisznótenyészetük is. Itt őrizték a királyok borait a pincészetben, s örömmel látja, hogy Sümeg lassan visszatér régi bortermelő hagyományaihoz. Papp Gyula, az Veszprém megyei Vadászkamara elnöke elmondása szerint a megyei vadászok már kezdettől részt vettek ezen az ünnepségen, az első alkalommal együtt volt a Jakab nap a megyei vadásznappal, a civilekkel való összefogás nélkül ez nem jöhetett volna létre. A város és a vadászok kapcsolata kiváló, ezt meg kell mutatni kifelé is a lakosságnak, melynek kiváló alkalma ez a rendezvény.

Az első napon zajlottak a versenyek. Az Uzsai Erdésztelep Sportlőtér centrumában Jakab napi lövészet volt 30 feletti résztvevővel, míg a palota hátsó udvarában zajlott a főzőverseny, amire 13 csapat nevezett, ebből csak négy állt vadászokból, a többiek a városi civil szervezetek tagjai közül kerültek ki. A környék négy vadásztársasága (Karikástető, Fehérkő, Kinizsi, Marcalvölgye) 50-50 ezer forinttal támogatta a rendezvényt, és a bográcsokba kerülő vaddisznópörkölt-alapanyagot is ők adták össze, a díjaknál szponzor volt a Bakonyerdő Zrt. is. A rekkenő hőség ellenére is kiürültek a bográcsok, mivel a látogatók is vehettek ételjegyet. A borászok is kitettek magukért, a Balaton-felvidéki Borvidék bemutatása nem csak kivetítőn volt élvezhető, hanem a Palotakertben felállított pavilonokban jó néhány neves pincészet kínálta – nagy sikerrel – egyedi borait.

A borvidék – mely Veszprém és Zala megye egy részét fedi le – 23 településének szőlészei összesen 127 bort neveztek a „Balaton-felvidék bora” versenyre, amelyet neves hazai szomeliék (borkínálók) bíráltak, nem csak a boros szakemberek, hanem a fogyasztók igényét is értő módon figyelembe véve. A 17 aranyérmes nedűből a balatonedericsi Effendi-vin „Mea culpa” nevű, késői szüretelésű olaszrizlingje vitte el a pálmát, míg Sümeg város borának a Palota Pince Zeusz nevű különlegességét választották.

„Bor – természet – művészet – vadászat” címmel Surányi Gabriella reneszánsz stílusú gobelin munkái, Bálint József csontfaragásai, Horváth Béres János faszobrász fába álmodott reliefjei, Papp Tamás természetfotói és a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének 26 éves jubileuma alkalmából készített fotókiállítás volt a palotában. A második nap délutánján volt Hubertus-mise a Ferences rendi templomban a Bakony Vadászkürt Egylet és a Francia Kürtösök közreműködésével. Utána kezdődött a leglátványosabb része a rendezvénynek: „Sümeg 1000 éve a magyar történelemben” címmel a korhű történelmi jelmezekbe öltözött polgárok, püspökök és királyok felvonulása a város utcáin, a borrendek felvonulása, a vadászati kultúra és hagyomány bemutatása – solymászok, íjászok – és a Capári kopó falka zárta a színes forgatagot. Számos színpadi bemutató, színdarab, opera-, operett és zenekari koncertek szórakoztatták azt a közel háromezer látogatót, akik a két napon a Balaton vize helyett a harmincfokos hőséget és a rendezvényt választották hétvégi programnak.

További képek itt!


Forrás: HuntingPress