medvetámadásCsütörtökön és pénteken éjszaka kétszer is támadtak a medvék:
Futasfalván a csordából ragadtak el egy tehenet, míg Maksán a lapunkban már említett „méhkaptár-borogató” bundás is megunta a növényi eredetű táplálékot, és juhokra tért át.

Futásfalván Pinti András 13 hónapos tehenét ütötték le a vadak, a gazda elmondása szerint két medve támadott az erdőben levő csordára. A vadakat a pásztor a kutyák segítségével elkergette, de a tehenet már nem tudta megmenteni, így 3 ezer lejes kárral maradt. Szerinte a medvék kilövése lenne a megoldás.

Maksán Deszke János gazdaságára tört be a múlt héten még csak méhkaptárokat borogató medve, és ragadott el egy 130 kilós fajberbécset (értéke 2800 lej). Mi több: három juhot úgy megsebzett a vad, hogy azokat is le kellett vágni.

A futásfalvi vadállományt adminisztráló Katrosa Egyesület elnöke, Kiss Attila, valamint a maksai területeket gondozó Vad Természet vezetője, Șelariu Gyula elmondták: nincs kilövési engedélyük a medvékre, így azt ajánlják a károsultaknak, hogy jelentsék a veszteséget az önkormányzatnak, és követeljék a kártérítést, mert a medvék kilövésére legkorábban ősszel ad (ha ad) engedélyt a minisztérium.

Forrás: Székely Hírmondó