A vadászható állatok számára kedvező az eddigi enyhe tél, még a növényzet nem fagyott el, így táplálék is akad a természetben.

Szenek Zoltántól, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati-Halászati Osztályának vezetőjétől megtudtuk, a vadászatra jogosultak egyelőre megelőző jelleggel kezdték meg a vadak etetését.

– Mind a vadászati hatóság, mind a vadászkamara és a vadászszövetség felhívta a vadászatra jogosultakat a vad következetes gondozására, etetésére, ezt a munkát az időjárástól függetlenül végzik a szakemberek. A vadakat már most az etetőhöz szoktatják, hiszen ha később beköszönt a kemény tél, akkor nem kell a vadnak napokig keresnie a táplálékforrást, tudni fogja, hogy hova kell mennie a táplálékért – mondta el a szakember, aki hozzáfűzte: az eddigi enyhe tél nagy veszélyt is rejt.

A szokásosnál későbbi, január végi, februári nagy fagyok kedvezőtlen hatással lehetnek a vadakra, hiszen akkor a természetben megtalálható táplálék rendkívüli módon lecsökken. A jelenlegi szokatlanul enyhe időjárás sem a vadak mozgását, sem párzási periódusát nem befolyásolja.

Forrás: Baon