falopásHiányos a törvénykezés, ezért ölthet ipari méreteket a falopás Magyarországon - vélik az erdőtulajdonosok. A tettesek általában ismeretlenek maradnak, pedig néhol egész hegyoldalakat csupaszítanak le. Vásárló pedig mindig akad, hiszen a bűnözők a hivatalos árnál jóval olcsóbban kínálják portékájukat. Az erdészeti szolgálat emberei rendszerint már csak a kivágás nyomait és fa hűlt helyét találják meg. Az ilyen esetek a fűtési szezon beindultával szinte mindennaposak.

„Főleg azokon a területeken, amelyek lakott településekhez közel esnek és a legkisebb szállítási távolsággal, hogy úgy mondjam, hozzájutnak az emberek a faanyaghoz” - Luzsi József, a Magán Erdőtulajdonosok Országos Szövetségének elnöke.

A szakma által szociális fatolvajoknak nevezett elkövetőket ritkán sikerült tetten érni. Ha azonban mégis, akkor…

„Az elkövetés mértékének megfelelően itt szabálysértés indul ellenük, nagyobb érték esetén bűncselekmény” - mondta Vízhányó László, a DALERD Zrt. erdészeti igazgatója.

Ez utóbbi kategóriába tartozik az illegális fakitermelés legújabb formája, amikor nehéz körülmények között élők nevére íratják az erdőt, majd kivágják. Ilyenkor a hivatal a tulajdoni lapon szereplő személyen próbálja behajtani a fa ellenértékét.

„A legnagyobb probléma, hogy nem tudják behajtani a tulajdonosokon, hiszen nincs nekik olyan értékű vagyonuk, névleges tulajdonosok, teljesen mások állnak a háttérben”  - vélte Luzsi József.

Az iparszerű erdőirtók által törvénytelenül kitermelt famennyiség a szakemberek szerint meghaladja a százezer köbmétert, a kár pedig a felújítás költségével együtt több százmillió forint.

Forrás: Duna Televízió