A hétvégén megérkezett Halász és Hajnal, a híres nagyhalászi gólyapár, amelyet a fészküknél elhelyezett webkamera révén az egész világ megismerhetett. Az elmúlt napokban országszerte rengeteg gólyafészken kezdődött meg a tavaszi tatarozás.

Halász és Hajnal mindennapjait immár hetedik éve követhetjük élőben, s azóta sok-sok ezren kedvelték meg őket. Az elmúlt években több millió oldalletöltés volt a gólyakamera oldalán, s a költőpár rendszeresen szerepelt a média híradásaiban is. Ám nemcsak a nagyhalászi gólyák érkeztek meg ezen a hétvégén, hanem több másik webkamerával megfigyelt fészek lakói, s a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gólyafészek-adatbázisának friss adatai szerint országszerte sok-sok gólyafészekben ott van már az egyik vagy mindkét lakó.

Az MME tájékoztatása szerint valószínűleg március 21-én, pénteken érkezhettek meg a Kárpát-medencébe a fehér gólyák első nagyobb csapatai. Valamivel régebben érkeztek olyan hírek – például az izraeli Hula-völgyből –, hogy az ottani esős időjárás miatt sok-sok gólya „feltorlódott”, és vonulásában néhány napos kényszerpihenőt töltött a Közel-Keleten. Talán ennek – és a hét második felében régiónkban tapasztalható erőteljes déli áramlásoknak – is köszönhető, hogy ezen a hétvégén ilyen tömegesen érkeztek meg hazánkba a gólyák. Esős, hideg időben ugyanis más nagytestű vonuló madarakkal egyetemben nem tudnak a felszálló meleg légáramlatokon a magasba emelkedni, így az ilyen napok hátráltatják a vonulásukat.

Mindez persze elsősorban a költőpárokra igaz! A fiatal, jeladós gólyáinknak ugyanis eszük ágában sincs hazajönni, s őket nem is sietteti a költés kényszere. Két-hároméves korukig kóborolnak, s némelyikük addig még Európába sem jön vissza. Egyelőre a négy Afrikában lévő és aktív fiatal jeladós gólyánk továbbra is Szudán déli részén és Tanzániában vannak.

A nagyhalászi gólyakamera élőképe ide kattintva érhető el.


Forrás: NG