Vadászterületen, teljesen szabályosan lőtt le két kutyát egy vadőr Solt mellett.
Úgy értesültünk, hogy az ebekben nem volt chip, és beoltva sem voltak. A kereskedelmi média – ezúttal március 31-én, „Tények” című műsorában a TV2 – ismét egy elfogult, hangulatkeltő összeállítást mutatott be.



A riportból egyértelműen kiderül, hogy a kutya gazdája nem tudta, merre vannak az állatok, viszont elismerte, hogy „itt, a tanya mögött lőtték le, kint a területen”. Ez a terület a felvételen látszik is. Az anyagból nem derül ki, hogy az állatvédő el se mondta-e, hogy nem voltak chipek a kutyákban, vagy nem került bele az összeállításba az erről szóló rész, de mindkét esetben csúsztatásról van szó, hiszen a sértettként feltüntetett állattartó felelősségéről tereli el a figyelmet. Ami a „csonkítást” illeti, ez a vadőr lődíj-elszámolásához kell. A kutya a területen ugyanolyan – vagy még veszélyesebb – kártevő, mint a róka, a borz vagy az aranysakál, és az egyesület házi szabálya minden további nélkül rendelkezhet az ebek elejtéséről és az azok után kifizetett lődíjról. Így tehát nem „régi hagyományról” van szó, ahogy azt a tájékozatlan riporter, Fodor Gábor Zsolt mondja, hanem a vadgazdálkodási gyakorlat egy jól bevált részéről.

Az ügy kapcsán felkerestük dr. Székely Istvánt, az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet jogtanácsosát. Az OMVK a kutyalövések kapcsán legutóbb január végén ült tárgyalóasztalhoz az Országos Állatvédőrség Alapítvánnyal. A tárgyalásokba akkor a két szervezet mellett a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal képviselői is bekapcsolódtak. Furcsa egybeesés, hogy pont március 31-én az OMVK, az Állatvédőrség és egyéb állatvédő szervezetek (például a Rex Kutyaotthon Alapítvány, vagy a Noé Állatotthon Alapítvány) újra tárgyalóasztalhoz ültek, hogy megoldást találjanak a problémára. Sok egyéb felvetés között a résztvevők ismét beszéltek arról, hogy egy egységesített kutyamellény megoldást jelenthetne a kutyalövésekre. Dr. Székely István szerint az álláspontok ismét közeledtek egymáshoz. Az állatvédők most az Országos Erdészeti Egyesületet illetőleg a Magyar Erdőgazda Szövetséget fogják felkeresni az ügyben, majd a velük egyeztetett állásponttal ismét a vadászokhoz fordulnak…

Forrás: TV2