Kellemes időben gyülekeztek a Hungária Vizsla Club magyar vizslás tagjai a programajánlón meghirdetett tavaszi Vizslás Klubnapra Nagybajcson, április 27-én.

A rendezvényre 8 kutyát neveztek, ebből 7 jelent meg. A klub tenyésztési felelőse a hivatalos megnyitó előtt ellenőrizte a transzponder (chip) számokat és a kutyák veszettség elleni oltásának érvényességét. Mindent rendben talált, ezért 7 vizsla állt a startra, hogy képzett vizslás munkabírók előtt mutassák meg képességeiket, alkalmasságukat arról, hogy később akár versenyszintű munkára legyenek felkészíthetők, akár „csak” vadászaton feleljenek meg a követelményeknek.

Figyelemmel arra, hogy többségben (5) fiatal,13 hónapos korú kutyák voltak, az idomítottságuk szintje még nem sokat számított, annál inkább az örökölhető hajlamok kerültek bírálatra a HVC Vizsga és Versenyszabályzat Képesség Vizsga (KV) követelményei szerint.

Két túlkoros vizsla nevezését is elfogadtuk, ők külön kategóriában kerültek értékelésre, mert 2-3 éves korig már több veleszületett hajlamot elfed az idomítás.

A mezei keresési, vad előtti viselkedést vizsgálták először a bírók. A házinyúl és fácán volt fellelhető, a mintegy 30-40 cm magasra nőtt réten. Az elhozás hajlamát tollas és szőrös bábuval teszteltük, a kutya láthatta az eldobást. A szél ideális gyenge, de egy irányból érkezett, ami a vadszagokat hozta a vizsla orrába. A területen egyébként természetes mezei nyúl állomány is fellelhető volt, erről a résztvevők a megérkezéskor megbizonyosodhattak, azonban a vad „átadta” a terepet a vizsga ideje alatt a rendezvénynek.

A HVC követelményei szigorúak, a rendező-vezetőbíró azt kérte a külföldi bíróktól, hogy nem az ő szokásaik szerint, hanem a klub előírásai szerint bírálják el a látottakat. Követelmény volt a szilárd (1 percen túli) vadmegállás, a vízkedvelés kritériuma volt, hogy 1 percen belül, csak szóbeli biztatással beküldhető legyen a kutya a vízbe a 4-es vízkedvelés-osztályzatért. A keresésnél nem volt követelmény a „száguldás”, de a szagok iránti érdeklődést, a találni akarást mutatni kellett a legmagasabb osztályzatért. Az idegrendszer stabilitását a mezei futam alatti 2 lövéssel teszteltük.

A kutyák mindegyike mutatta az elvárt követelményeket, vadmegállásban, orrjóságban Tordaszigeti Úrfi, Fifi, rövidszőrű magyar vizsla, míg a keresésben és a vízen Xara z Bilice drótszőrű magyar vizsla szuka mutatott legjobb hajlamot. E két fiatal vizsla közül minimális pontszám-különbséggel a rövidszőrű magyar vizsla kan szerzett több pontot. A vadmegállás-szilárdság közti különbség döntött. A „B” kategóriában a túlkorosok közül a Füles névre keresztelt melléktörzskönyves drótszőrű magyar vizsla volt a jobb, abszolút értelemben a 2. legtöbb pontszámmal. A többi vizsla is kitűnő hajlamot mutatott, a vad előtti viselkedésen, a gyengébb vadmegállási hajlam miatt került Kamilla a II. kategóriába a túlkorosak között, de emiatt abszolút értelemben is a legkevesebb pontszámot gyűjtötte össze.

Bár a bírók között viccesen felmerült a téma, hogy meg kell legalább egy kutyát „buktatni”, mert különben nem hiszi el a külső szemlélő, hogy magasak voltak a követelmények, de nem volt olyan induló, aki erre rászolgált volna, ezért nyugodt lelkiismerettel hirdethettük ki a 6 első és 1 második díjas szintű képességvizsga eredményt.

Következik majd augusztusban a VAV, majd szeptemberben a MVV, de addig még sokat kell foglalkozni a vizslákkal, hogy ott is hasonlóan eredményes vizsgát mutassanak be.

Forrás: Vizsla Club