Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében, akik egy-egy állatért átszámolva több tízmillió forintot is hajlandók fizetni.
A piacon szinte kivétel nélkül mindenféle állat megtalálható: így legálisan vásárolható preparált elefántfej, szarvas, zebra vagy oroszlán. Minél nagyobb és ritkább, valamint veszélyeztetettebb egy-egy faj, annál magasabb az érte elkért ár - idézte az egyik eladót a Pejcsing Zsipao című kínai lap.

Kitömött sarki jegesmedve 600 ezer jüanért (22 millió forintért) kapható, akinek erre nem telik, az már 80 ezer jüanért (3 millió forintért) vehet sarki rókát.
A kereskedők közlése szerint az állatokat legálisan importálják: haláluk természetes okok miatt következett be, egy-egy kínai vállalat importálja tetemüket elsősorban Kanadából és Dél-Afrikai Köztársaságból, a kínai erdőgazdálkodási hivatal pecsétje is bizonyítja a legális behozatalt.

Az újság szerint korábban többnyire közösségi helyek, klubok, éttermek vásároltak a kitömött állatokból. Egyre jellemzőbb azonban az "otthoni használatra" való vétel, amelyet a borsos árak miatt csak a gazdag kínaiak engedhetnek meg maguknak. Különös esetek is akadnak, így például az egyik vásárló kifejezetten szomszédjainak elijesztésére vett egy kitömött farkast - számolt be a lap.

Forrás: MTI