Az Országos Magyar Vadászkamra és az Országos Magyar Vadászati Védegylet közös állásfoglalása a salgótarjáni medvelövéssel kapcsolatban.
NYILATKOZAT



Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara részéről megdöbbenéssel értesültünk a médiából arról, hogy Salgótarján közeli erdőben május 9-én egy fokozottan védett, és ezért nem vadászható, jelentős természeti értéket képviselő medvét sebzett meg egy sportvadász, majd másnap társaságának néhány tagjával – közöttük a vadásztársaság több vezetőjével – hajtóvadászatot rendeztek a sebzett állatra. Még aznap, május 10-én a sebzett medvét elejtették. Cselekményüket megkísérelték eltitkolni, az elejtett medvét elszállították a vadászházként használt ingatlanhoz, ahol megnyúzták, a bőrt és a koponyát preparálásra előkészítették.
A magyar vadásztársadalom nevében minden tekintetben elhatárolódunk a súlyos bűncselekményt elkövető vadászok magatartásától, mélységesen elítéljük felháborító cselekedetüket.

A megmagyarázhatatlan, és bűncselekménynek minősülő tettük reméljük, elnyeri méltó büntetését, miután a cselekmény kimerítette a természetkárosítás, az orvvadászat, és a lopás bűncselekményi tényállását.

Meggyőződésünk, hogy a cselekmény súlyos voltára tekintettel, csak a végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása áll arányban tettükkel. Kizárólag ilyen büntetés alkalmas arra, hogy az emberi és vadászi mivoltukból kivetkőzött személyeket a jövőben visszatartsa hasonló bűncselekmények elkövetésétől. A vadászati felelősségrevonás lehetőségével élve, minden érintettel szemben etikai feljelentést teszünk, miután ezek az emberek nem méltók arra, hogy a vadásztársadalom tagjai maradjanak, őket – a hatósági eljárás mellett – az etikai eljárás segítségével is el kell távolítani a tisztességes vadászok közösségéből.

Budapest, 2014. május 20.

Országos Magyar Vadászkamra
Országos Magyar Vadászati Védegylet

Forrás: OMVK