Vadorzók megölték Afrika egyik legnagyobb és legnépszerűbb elefántját, a kenyai Sataót. A 45 éves állatot még májusban pusztították el orvvadászok mérgezett nyilakkal a Tsavo Nemzeti Parkban, tetemét június elején találták meg, és szakértők mostanra azonosították.

A vadorzók szétszabdalták Satao fejét, hogy hozzájussanak értékes agyarához, állatvédők azonban a füle és néhány más jellegzetesség alapján kétséget kizáróan megállapították, hogy Kenya kedvenc elefántja pusztult el.

A Tsavo Trust természet- és állatvédő szervezet „mélységes szomorúsággal” jelentette be a hét végén „az egyik legemblematikusabb és legkedveltebb vastagbőrű” halálát.

„Egy nagyszerű életnek kellett megsemmisülnie egy vadorzó nyilától, hogy valaki valahol távol egy csecsebecsével díszíthesse a kandallóját” – írták közleményükben az állatvédők.

Satao óriási termete és hatalmasra nőtt agyarai miatt vált messze földön ismertté. Az állat egy 1000 négyzetkilométeres területen élt, amelyet méretei miatt nehéz ellenőrizni.

Afrikában tavaly több mint 20 ezer elefántot mészároltak le vadorzók agyaruk miatt, Kenyában hivatalos adatok szerint csak mintegy százat, szakértők szerint azonban valójában ennek a tízszeresét.

Forrás: MTI