A méhek által épített és lakott kaptárak lépsejtjei közismerten hatszögletűek.

És ez nem véletlen, a méhek ugyanis remek matematikusok.
A tudomány jelenlegi állása szerint a méhek nem csak szöget képesek számolni, de még a bolygó gömb mivoltával is tisztában vannak – derül ki a Zack Patterson és Andy Peterson által készített összegzésből. Ezt a tudásukat használják a kaptár építésénél is.
A kaptár két funkciót is ellát: egyrészt itt lakik az egész kolónia, másrészt itt tárolják táplálékukat (és táplálékunkat), a virágok nektárjából készülő mézet is. A több funkció, a hely szűkössége és az építőanyag nagy energiát igénylő előállítása miatt fontos a helykihasználás optimalizálása.

A méhek feladata tehát az, hogy a legkevesebb méhviasz felhasználásával a legtöbb méz tárolására alkalmas helyszínt megalkotni. Saját testfelépítésükből logikusan adódna a körlap alapú lépsejtrendszer, viszont ahogy a képen is látszik, így rengeteg – önmagában kicsi, tehát semmire nem használható, összeadva viszont óriási – hely veszne kárba.
A kör elvetéséből persze nem rögtön a hatszög következik, elméletileg ugyanis a három-, a négy- és az ötszög is használható forma lenne, hiszen ezeket mind remekül egymás mellé lehet építeni.
Amiért a méhek a hatszög mellett döntenek, az a fentebb említett helykihasználás: ez ugyanis az a forma, amiből hézagmentesen lehet építkezni és a fenti lehetőségek közül a legtöbb méz fér bele.

Forrás: HVG