Felső-Zemplén erdeiben új lakók bukkantak fel. Az erdészek és vadászok több régióban láttak ugyanis aranysakálokat – az állatok valószínűleg Magyarországról és Ukrajnából érkeztek Szlovákiába.

Minderről a Sme napilap számol be, mely rámutat: a sakálokat első ránézésre is meg lehet különböztetni a rókától, vagy a farkastól. „Nagyobb, mint a róka, valamivel hosszabbak a lábai, és jóval rövidebb, aránylag tompán végződő farka van, mely legfeljebb 30 centis. A sakál oldala aranysárga, a hátán széles, sötét, szinte fekete sáv fut végig. Teste alja, torka, hasa és combja belső része fehér” – mondta a lapnak Martina Vlasáková, a Polonina Nemzeti park munkatársa.

Vlasáková volt az, aki tavaly augusztusban, férjével együtt először talált egy sakáltetemet az út mentén. „A fiatal nőstényt valószínűleg autó ütötte el” – mesélte.

Idén júniusban is találtak egy sakáltetemet Harcos (Zboj) községben, a Szinnai járásban. A nőstényre Ladislav Ladomirjak, a község polgármestere bukkant rá egy gazdaság mellett. Az állat furcsa módon halt meg, beleit valószínűleg nejlonszatyrok tömték el.

A lapnak többen is beszámoltak arról, hogy több régióban is láttak sakálokat. Vlasáková szerint az állatok Ukrajnából, vagy Magyarországról érkezhettek Szlovákiába. Az állatok veszélyt jelentenek a földön fészkelő madarakra, a kisebb emlősökre, és akár veszélyeztetett fajokat is fenyegethetnek. Az emberekre körülbelül olyan veszélyesek, mint a rókák, melyek betegségeket, elsősorban veszettséget terjeszthetnek – tette hozzá a szakértő.

Az aranysakál Európa délkeleti részén, Észak-Afrikában és Ázsia mediterrán jellegű vidékein él. Bár kevesen tudják, de Közép-Európában, többek között Magyarországon is igen gyakori volt a 19-20. század-ban, 1989-ben a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján még mint Magyarországon kihalt faj szerepelt, de a '90-es években a volt Jugoszláviában folyó háborúk miatt fokozatosan újra megjelent a déli megyékben. Magyarországon jelenleg mintegy 3 ezer él belőle.

A sztyeppék, fákkal tarkított puszták, bokorerdők és félsivatagok lakója. Az aranysakál a farkas szubtrópusi - trópusi megfelelője.

Forrás: Bumm.sk