Az alpesi legelőkről való idő előtt levonulást mérlegelik egyes állattenyésztők Észak-Olaszországban, miután egy medve már a 20. jószágot ölte meg egy fennsíkon, Asiago közelében, a Dolomitok Veneto tartományhoz eső részén.
A "határ" túloldalán, Trentino-Alto Adige tartományban hajsza indult egy másik medve után, amely úgy "megpofozott" egy gombászó férfit, hogy az illető kórházba került.

Az M4 néven emlegetett, az asiagói fennsíkon garázdálkodó barnamedve egy vemhes marhát tépett szét a hét közepén. Az állat eddig 20 jószágot - marhát, illetve szamarat - ölt meg a régióban, a környékbeli állattartók ezért az alpesi legelőkről való idő előtti levonulást fontolgatják. Veneto tartomány 25 ezer eurót adott az M4 által okozott károk fedezésére, s bár ez az összeg nem téríti meg a teljes veszteséget, az első állami segítség a medvefenyegetésnek kitett farmereknek - írta a híradó.hu.

Trentino-Alto Adige tartományban Danizát, a 18 éves nőstény medvét akarják elfogni és egy emberektől távoli területre telepíteni, mivel a ragadozó mancsával többször úgy megütött a múlt hét végén egy gombászó férfit, hogy az kórházi kezelésre szorult. Az állat valószínűleg fenyegetve érezte két hét hónapos bocsát, amikor emberre támadt.

Arra hivatkozva, hogy Daniza már két éve is megtámadott túrázókat, a hatóságok befognák és egy lakatlan vidékre telepítenék az állatot. A környezetvédelmi tárca közleménye szerint mindennél fontosabb a helybeliek biztonságának garantálása, ezért elejét kell venni, hogy a medve újból emberre támadjon. Mindemellett folytatni akarják a medvementési programot is, ezért nem tervezik az időnként agresszívvá váló állat kilövését.

A jeladóval felszerelt állatot nagy erőkkel keresik, sokfelé csapdát is állítottak neki, eddig mindhiába. Mivel a barnamedvék egy nap 50 kilométert is megtesznek, nem könnyű az elfogásuk.

Természetvédők és egyes politikusok azt követelik, hogy Danizát hagyják továbbra is szabadon bóklászni a vadonban, ők főleg a medve kicsinyeit féltik. A hatóságok szerint azonban a bocsok már elég idősek ahhoz, hogy maguk is életben maradjanak a vadonban: a medvék hat hónapos koruktól már képesek az önálló életre, bár általában csak másfél évesen hagyják el anyjukat.

Reinhold Messner világhírű dél-tiroli hegymászó sem lát más lehetőséget, mint Daniza áttelepítését valamiféle rezervátumba, szerinte a mackóknak nagy élettérre van szükségük, amit Olaszországban már nem találnak meg.

Forrás: Hír6