Tarpa – Idei megyei rekorder a csépányi öregbak duplán “páratlan” trófeája.

Azon a soha nem feledhető hajnalon ketten indultak őzbakra cserkelni a tarpai Téberdő, helyiek által Csépányként ismert részére. Dányádi István hivatásos vadász, a Tarpai Földtulajdonosok Vadásztársaságának vadászmestere bízott benne, hogy sikerül megpillantani, lőtávra megközelíteni, s ha minden jól megy a társaságában lévő külföldi bérvadásszal meglövetnie az erdő nagy rejtőzködőjét.

Két évvel ezelőtt már elhibázta egy bérvadász a csépányi öregbakot, s azóta még a vadászmesternek is csak a tavaly augusztusi üzekedéskor sikerült “besípolnia” a rendkívül óvatossá vált vadat. Hosszú idő után, akkor végre megmutatkozott a tarpai erdő hercege, de elejteni ekkor sem sikerült.

Ilyen előzmények után jött el augusztus 3-a hajnalán a nagy pillanat, az erdő rejtekén cserkelőktől úgy 180 méterre egy lucernatáblán ott állt a nagy bak egy fekvő suta társaságában.

- Ekkor még nem engedtem lőni – idézi fel a hetek után is lázba hozó eseményeket Dányádi István. – Közelebb cserkeltünk, úgy 120 méter távolságra kerültünk a baktól, amely ekkor valamifél hetedik érzéktől hajtva elrohant, majd kisvártatva visszatért a sutájához. No, ekkor adtam engedélyt a – máskülönben profi – szlovák vendég vadásznak a lövésre. Dominik Kalata pontosan célzott és a bak tűzben rogyott össze.

A kapitálisnak tetsző trófeát az elejtést követő 24 óra múva bírálatra vitték Nyíregyházára, ahol a pontos mérések után igazolódott, 633 grammos súlyával ez 2014. év legnagyobb őzbakja Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.


- Közel három évtizede dolgozok Tarpán, de soha nem láttam itt ettől nagyobbat – mondja a vadászmester azt is megkockáztatva, hogy tán minden idők tarpai rekorderét süvegelhetjük meg az örök vadászmezőkre távozott csépányi öreg bakban. – Annak kiváltképpen örülök – teszi hozzá Dányádi István -, hogy éppen ezzel a Tarpára tíz éve rendszeresen visszajáró szlovák vadásszal sikerült ezt a különleges bakot meglövetni. Ugyanis Dominik Kalata maga is erdész, valahol a Magas-Tátrában, aki vadászként, továbbá természetfotósként ma már első sorban a kuriózum bakokra hajt.

- Márpedig ez a “páratlan nyolcas” trófea egy igazi különlegességnek számít, amit kevés híján 1,6 millió forintra áraztak a szakértői bírálat során. Szlovák barátunk azóta már ki is fizette az árát, magával is vitte a kapitális páratlan nyolcast azzal az igérettel, hogy a trófea pontos másolatát legközelebb elhozza nekünk Tarpára.

Forrás: SZON