Az elkábításhoz használt szer okozta a végzetét a Daniza nevű nősténymedvének, amelyet az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige tartományban egy hónapja igyekeztek befogni.
Az éjszaka elpusztult állat halálhírét Trentino tartomány jelentette be. A közlemény szerint miután Danizát nem sikerült csapdába csalni és élve elfogni, altatószerrel elkábították. A medve azonban örökre elaludt a testébe lőtt adagtól.
Danizával együtt egyik 6-7 hónapos kölykét is elfogták. A medvebocsot megjelölték, és szabadon engedték.

Az ENPA olasz állatvédő szervezet Gian Luca Galetti környezetvédelmi miniszter azonnali lemondását követelte. A WWF olasz szervezete is úgy vélte, Daniza elfogását nem megfelelően végezték.
A 19 éves nősténymedvét 2000-ben telepítették Szlovéniából Trentino hegyeibe. Daniza azonban két éve túrázókra támadt és idén augusztusban is megütött a mancsával egy gombászó férfit, aki kórházi kezelésre szorult.

Az állat valószínűleg fenyegetve érezte bocsait, amikor emberre támadt. A hatóságok ezért úgy döntöttek, befogják a medvét és lakatlan vidékre telepítik.
A jeladóval felszerelt állatot heteken át nagy erőkkel keresték, sokfelé csapdát is állítottak neki, eredmény nélkül, miközben Olaszországban a természetvédők azt követelték, hagyják Danizát szabadon.

Forrás: MTI