Az Országos Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete, Vadásztársaságok Megyei Szövetsége, Nyírmihálydi Község Önkormányzata és a Nyírmihálydi Vadásztársaság szeptember 6-án rendezte meg a megyei vadásznapot.

Reggel 9 órára benépesült Nyírmihálydiban a Népek Kertje. A megyéből összesereglett vadásztársaságok többsége már a főzőversenyhez rakta a tűzet a bográcsok alá, amikor a vadászkürt jelére a színpad köré gyűltek a részvevők, vendégek és az érdeklődő közönség.

A majorettek parádéja után a Pócspetri Dalárda előadásában a Vadászhimnusz „némította” el a közönséget. Elsőként dr. Vincze István Nyírmihálydi polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Móra István a megyei Vadászkamara és Vadászszövetség elnöke ünnepélyesen is megnyitotta a színes programokkal tarkított vadászok hagyományos megyei találkozóját.

Az ünnepi szavak után a vadgazdálkodásban, vadvédelemben legeredményesebben tevékenykedő vadászok kitüntetéseket vehettek át.
A kitüntetettek között volt dr. Móra István is, akinek a vadászszövetség és vadászkamara élén eltöltött több évtizedes munkásságát, a szövetségeknek a Megyei Rendőr-főkapitánysággal való hatékony együttműködését a főkapitány „Sárkányölő Szent György” emlékplakettel ismerte el. A magas kitüntetést dr. Hudák Zsolt helyettes főkapitány adta át.

Színes programok
A „kötelező” ceremóniák után beindult a zsongás a Népek Kertjében. A vadásztársaságok finomabbnál-finomabb vadéleteket rotyogtattak a bográcsokban, készültek a főzőversenyen való megmérettetésre, no meg az ebédre. Ezzel párhozamosan a színpadon a helyi asszonykórus előadásának tapsolhattak a nézők. A focipályán Hornyák Szabolcs és labrador retrieverjei mutatták meg, hogy mit tudnak– mondhatni nagy sikert arattak az okos vadászkutyák. Nem kevesebb sikere volt a modellrepülő shownak, dr. Gazdag Ferenc karikásostor-cserdítő bemutatójának, a vadászok tréfás vadászvetélkedőjének, vagy a rendőrök fegyverbemutatójának.

Koradélután kiderült, hogy ki nyerte a főzőversenyt, nem volt könnyű dolga a zsűrinek. Ám abban mindenki egyetértett, hogy versenyen kívüli díjat érdemel Pastrovics Zoltán vadász, mellesleg a Nyíri Fészek tulajdonosa, aki ötszáz adag vaddisznópörkölttel vendégelte meg a nagyközönséget.
A folytatásban a Pócspetri Dalárda műsorának tapsolhatott a közönség.
Az egész nap folyamán volt még Toyota terepjárók, kézművesek – fazekas, bőrműves, kosárfonó– bemutatója, virtuális lövészet, solymászbemutató, prémvásár és gyerekprogramok.
Összességében nem csalódott, aki a hétvégén szabadidős programként a vadásznapot választotta. Betekintést nyerhettek a vadászok „rejtelmes” világába, mindemellett mindenki jól érezte magát a színes programok kavalkádjában.

Kitüntetések a vadásznapon:


Nimród Érem
Veisz László
Lőrincz Bertalan
G. Nagy József
Dr. Tisza Miklós

Aranyszarka elismerés
Balogh Zoltán

Elismerő oklevél:
Széplaki Imre
Mizsei János
Tamás László
Somos József

Szalonka monitoringért elismerő oklevél:

Tiszalöki Nimród Vt.
Nyírerdő Zrt. Fehérgyarmati erdészet
Erdőhát Vt.
Kisnaményi Hubertus Vt.
Kömörői Petőfi Vt.
Nábrádi Petőfi Vt.
Nagyszekeresi Diana Vt.
II. Rákóczi Ferenc Vt. Nagyecsed
Kisvárdai Rákóczi Vt.
Szamosmenti Vt. Csegöld
Túr-Tisza közi Vt.

Főzőverseny eredménye:

1. Báthori Vt - Vaddisznópörkölt
2. Vasas Vt - Vadász bőségtál
3. Nyíregyházi Új Erő - vaddisznógulyás

Pálinkaverseny eredménye:

1. Bartha Attila - Alma pálinka
2. Ilku Zsolt - Kajszibarack pálinka
3. Bartháné Balogh Éva - Cseresznye pálinka

Forrás: HuntingPress