Szombaton a szokások szerint szeptember második hétvégéjén ismét megrendezték Bács-Kiskun megyében a megyei Szent-Hubertus Napot, azaz a megyei vadásznapot.
Az eseményen az összes vadásztársaság képviseltette magát, a köszöntőkből kiderült, hogy egy igencsak húzó gazdasági ágazatról van szó, volt veretes mise is, majd az új vadászok is letették a vadászesküt.

A rendezvény fővédnöke dr Kerényi János parlamenti képviselő köszöntőjében kitért, hogy kevés olyan jól teljesítő megye van az országban, mint Bács-Kiskun. Elmondta, hogy hazai és külföldi vadászok száma egyre nő, és a terítékre került kis és nagyvadak száma egyre nő. Az elmúlt évben közel 4000 trófea került elbírálásra, még soha ennyi 200 pont feletti trófea nem volt dámszarvasok tekintetében. A minőségében és mennyiségében növekvő állománynak köszönhetően több mint kétszer annyi érmes agyar került bírálatra, mint a tavalyi évben.

Kerényi a jövőre vonatkozóan azt kívánta a vadászoknak és a társadalomnak, hogy mindig minden körülmények között tartsák be a vadász szabályait, és akkor megmarad az egyensúly, hiszen a siker mindig önmagunk legyőzésének lesz az igazolása és nem valaki másnak az elpusztítása.

A vadásznapon a szokások szerint egy misére is sor került, ahol elhangzott, hogy jövőre várható az új vadászati törvény, ami várhatóan 2016-tól lép életbe, amely törvény előkészítés során a vadászok is véleményt mondhattak.

A terítékre került szarvasok előtt került sor az új vadászok ünnepélyes eskütételére. Mint látható egyre több nő érdeklődik a vadászat iránt, így az új vadászok közül a 21 éves jánoshalmi ápolónőt Pat Mariannt kérdeztük, hogy miért választotta a hobbijának a vadászatot:

Mivel papám is vadász és nagyon-nagyon szeretek kinn lenni a természetben. Már számos vadászat során elkísértem a vadászokat és nagyon tetszett az egész. Még nem vagyok biztos magamban, így fegyverrel még nem rendelkezek. Az ismerőseim nem lepődtek meg rajta, hogy letettem a vadász vizsgát, mindenki örömmel gratulált hozzá. Ahhoz, hogy vadász lehessek, le kell tenni egy elméleti részből egy 50 tételes szóbeliből és lövészetből áll a fegyvervizsgán kívül. Ha mindez sikeres, akkor következhet pszichológiai teszt, majd mindezt követően lehet a fegyvervásárláson gondolkodni. A Jánoshalmi Vadásztársaságban velem együtt most már ketten vagyunk női vadászok.

További képek itt!


Forrás: Bácsmegye