Az égiek is kegyeikbe fogadták a III. Festetics Trófeaszemle  szervezőit és látogatóit.

A nyitónapon szeptember 13-án  keszthelyi Vadászati Múzeum kertjében az esemény  főszereplője Széchenyi Zsigmond szavaival élve „a  magyar erdő első vadja, a magyar vadász legkívánatosabb zsákmánya – a derék agancsú szarvasbika.” volt.

Köszöntőjében Pálinkás Róbert a Helikon Kastélymúzeum  ügyvezető igazgatója  hangsúlyozta, hogy a 2014. évi Trófeaszemlét ,a magyar vadászati tradíciók egyik legszebb  legősibb legendájának a gímszarvasnak a bűvöletében szervezték meg . Hazánk gímszarvas  állománya világviszonylatban is kimagasló , melyre méltán büszkék lehetünk ! A jelenlegi világranglistán az első 50 gímtrófea 32 százalékát teszik ki a magyar gímszarvas agancsok!  
Kovács Ferenc a ZALAERDŐ Zrt. vezérigazgató-helyettese, az idei esztendő fő támogatójának, a Zalaerdő Zrt-nek a képviseletében szólt a megnyitón. Kiemelte, hogy a Zalaerdő Zrt , a terület jó adottságai  mellett a hivatásos kollégák  kiváló szakmai munkájának köszönhetően, valóban élen jár a gímszarvas hazai génállományának megőrzésében és az optimális vadlétszám fenntartásában.

Szabó Ferenc, az FM Vadászati és Halászati főosztályvezetője ünnepi megnyitójában  méltatta a Festetics Trófeaszemlék jelentőségét, melyek  amellett, hogy szakmai fórumot jelentenek, sokat tesznek a vadászati  kultúra népszerűsítéséért és a vadászat társadalmi elfogadottságáért is.  Beszédében hangsúlyozta a hivatásos állomány szakmai megbecsülésének fontosságát, melyet a készülő új vadászati törvény megalkotásánál is szem előtt fognak tartani.
Az ünnepélyes megnyitón, mint vadászati elismerést, először adták át a  Festetics Kulturális Örökség Díjat.
III. Festetics Trófeaszemlén a díjat az alapítók nevében Lakatos Ferenc műgyűjtő és Pálinkás Róbert a Helikon Kastélymúzeum igazgatója adta át Tóth Csabának a Vadászati Múzeum vezetőjének. A méltatásban elhangzott, hogy a díjat harmadik alkalommal, de először vadászati elismerésként a Festetics Trófeaszemlék életre hívásáért és azok évente , folyamatosan megújuló  színvonalas tartalommal való megtöltésért ítélték oda.

A   bemutatón  közel 250 elejtett és 130 db hullajtott gím agancsot, köztük számos idén szeptember elejtett gímet tekinthetett meg a közönség.
A Bakonyerdő Zrt,  a Zalaerdő Zrt, a  Kaszó Zrt, a Sefag Zrt  és a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt mellett az idén először csatlakozott a trófeaszemléhez új kiállítóként a Kaposvári Egyetem bőszénfai szarvasfarmja. A  nemes trófeák  páratlan látványa  mellett a programhoz ebben az évben is csatlakozott  a Vadászati Kulturális Egyesület a III. Festetics Trófeaszemlén. Oláh Csaba a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke nyitotta meg a neves zsűri  által kiválogatott  vadászati témájú képzőművészeti alkotásokból azt a  látványos kiállítást mely a Vadászati Múzeum Kittenberger és Széchenyi termében ez év végéig tekinthető meg. A Balogh Péter képzőművészeti életműdíjat az idén  Keszthelyi Jenő vehette át, akinek alkotásai a tárlaton ugyancsak megtekinthetők.

Ugyanitt, önálló időszaki kiállításon mutatkozik be Boros Zoltán, a délvidéki születésű, Arany Ecset - Toll díjas  vadász-képzőművész.
Az idei esztendőben is számos érdekes kísérőprogram,  többek között  vadászkutya és az  Arany Sólyom Fészke solymászbemutató is szórakoztatta  a nagyközönséget és a gyermekes családokat.

 A hazai vadászati idény csúcsán a III. Festetics Trófeaszemle  méltó módon tisztelgett a magyar erdők királyi vadja előtt.  
 „Nincs szebb erdő az ezüsttörzsű, szeptemberi bükkösnél és nincs szebb vad a benne orgonázó magyar szarvasbikánál!” Széchenyi Zsigmond

Forrás: ForestPress