A Természetvédelmi Világalap (WWF) ijesztő adatot közölt: az orvvadászat, a klímaváltozás és az élőhelyek elpusztítása miatt negyven év alatt a Föld állatállománya a felére csökkent.

Az 1970-es évektől kezdve vezetik a WWF-nél azt az indexet (Living Planet Index), amelyből kiderül, hogy az emlősök, hüllők, madarak, halak és kétéltűek összesen 52 százaléka pusztult ki az elmúlt negyven évben az ember környezetre káros tevékenységeinek köszönhetően. Erre az ijesztő eredményre 10 380 populáció és 3038 állatfaj nyilvántartása alapján jutottak.
A WWF indexéből az is kiderül, hogy például a folyók mentén, tavak mellett és mocsarakban élő állatok mekkora veszélyben vannak; az édes vízi élet 76 százaléka tűnt el 1970 és 2010 között. Ez az arány még nagyobb a közép-afrikai és a dél-afrikai fajok esetében: a negyven évvel ezelőtti adatokhoz képest 83 százalékkal kevesebb állat él már ezeken a területeken.
Nem csak az állatoknak, nekünk is rosszabb lesz

A WWF igazgatója, Marco Lambertini szerint például az óceánokban élő állatok mostani mértékű kipusztulása 2050-re 428 milliárd dolláros kiesést fog jelenteni a gazdaságban. A halászati szektor jelenleg összesen 660 millió embert foglalkoztat, a kihalászott halak pedig az ember számára szükséges protein 15 százalékát jelentik. A halak pusztulásával nem csak a foglalkoztatottság fog csökkenni, de az étrendhez szükséges fehérjeforrás is.

Forrás: Kárpátinfo