Elsőre talán ellentmondásosnak tűnhet, hogy lehet-e egy szakmai program családi jellegű.


A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a tavalyi mellett, az idei tapasztalata is azt mutatja, hogy bizony lehet. Főleg igaz ez, ha egy vadászünnepet - mint amilyen az idei, bőgésben elejtett gímbikák trófea szemléje volt - egy másik ünnep, egy új játszótér felavatása előzi meg! A helyszín mindkét egymásba olvadó esemény esetében a Tamásiban található Miklósvári Parkerdő volt. A teljes egészében újra épített parkerdei játszótér megnyitója már önmagában is számtalan családot és apróságot a helyszínre vonzott.

A hivatalos megnyitón beszédet mondott Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára, Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója, valamint Nyisztor Zoltánné, a kivitelező Biohárs Kft. képviselője. Megtisztelte a rendezvényt többek között Bajdik Péter, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztályának főosztályvezető helyettese is.


A Gyulaj Zrt. közjóléti ágazatának fejlesztése kapcsán általában olyan ötleteket szoktunk előtérbe helyezni, amelyek hangsúlyozzák a közösség, a család, a gyermekek szerepét - mondta Gőbölös Péter, a zrt. vezérigazgatója. - Ennek kapcsán jött az az ötlet, hogy a turistaútvonalak, különböző parkerdei fejlesztések mellett játszótereket is építsünk.

Idén úgy döntöttünk, s ennek a forrását is megteremtettük, hogy három gyermekjátszóteret is építünk, felújítunk. Ezek közül talán a legnagyobbat, és a legszebben kialakítottat itt Tamásiban, a parkerdőben terveztük, további egyet Kisszékelyben, egyet pedig Lengyel-Annafürdőn. Szerettünk volna olyan játékformákat, színvilágot kialakítani, amely az erdészeti kultúrához, az erdős tájhoz köthető, így hozva közelebb az erdőt a gyermekekhez. Reméljük, hogy sok örömüket lelik majd az új játszótéren!


A szalag átvágása nem csak jelképes volt, hanem valódi, helyszíni átadást jelentett, hiszen a kilátogató gyereksereg nyomban elfoglalta a mívesen megfaragott, fából készült szabadtéri játékok minden egyes darabját. Ha mást nem is tartogatott volna a szeptember 25-i nap, már akkor teljesnek tűnt volna a gyerekzsivajtól megtelt parkerdő látványa. Azonban pár száz méterrel odébb még további élmények várták a családokat és persze a vadászemberek sokaságát.

A Miklósvári tó partján felsorakozó több, mint 40 db gím- és 12 db kiváló dámtrófea látványa, a mellettük felharsanó vadászkürtök hangja, valamint a történelmi jellegű feketelőporos puskák füstje és robaja minden korosztály számára szívdobogtató volt. Az őszi szürkület érkeztével aztán fellobbant az erdei rögtönzött büfé melletti tábortűz lángja, hogy csóvái megvilágítsák az egyre sötétedő parkerdő árnyait. A nap lemenő fényei és a lobogó tábortűz mellett megannyi, pontszerű fényforrás is elkezdett pislákolni a parkerdő ösvényein. A Lengyel-annafürdői erdei iskola segítségével helyben készített mécsesek tökéletes kiegészítői voltak az esti órákban induló szarvasbőgés- élménytúrának, mely idén is nagy sikert aratott. A túrával végződő nap így egyben vált szakmai vadászünneppé és családbarát programsorozattá, mely reményeink szerint egy puzzle-darabja lehet majd a felnövekvő nemzedék természethez és a vadászat ősi hagyományához való egészséges hozzáállás kialakulásának.

Forrás: ForestPress