A Bakonyerdő Zrt egy konzorciumban felújította és átadta azt a vadászházat, amelyet egykor az Eszterházyak építtettek.


A Farkasgyepűi Erdészet működési körletébe és Ugod községhatárába tartozó Hamuházi réten állt az a vadászkastély, amely az 1900-as évek elején leégett. 1935-ben újjáépítették, de évtizedekkel később ismét a tűz martaléka lett.


A háztól néhány száz méterre található bakonyi Gyilkos tó, leánykori nevén Hubertlaki tó varázslatos látványt nyújt az év minden szakában. Ezt a természetesnek tűnő mesterséges tavat Weibl Elemér, az Ugodi Erdészet egykori vezetője, a Franciavágási Fűrészüzem vezetőjének, Weibl Lászlónak az édesapja létesítette, elzárva a Hamuházi-séd patakot. Ennek a különleges látványosságnak messze földről a csodájára járnak.

Varga László vezérigazgató avató beszédében emlékeztetett a közjóléti szolgáltatások iránti növekvő igényekre, amelynek a kormány „Bejárható Magyarország” programja igyekszik megfelelni.
Elmondta, ez a beruházás az Országos Kékkör nyomvonali attrakcióinak fejlesztési programjába illeszkedik.


A beruházást megvalósító konzorciumnak a Bakonyerdő Zrt-n kívül a Magyar Természetjáró Szövetség, a Sport Suli Közhasznú Egyesület és a Veszprém Megyei Természetjáró Szövetség voltak a tagjai.


A teljes pályázati összeg 196 millió Ft volt, amiből 66 millió jutott a Bakonyerdő Zrt-nek. A társaság 8,5 millió Ft-ot juttatott fejlesztésre a Magyar Természetjáró Szövetség részére.
Az összegből komplex felújítás valósult meg, erdei pihenőhelyek, kilátók és két turistaház. 


Veres Tibor Ugod polgármestere, egyben az Ugodi Erdőbirtokosság elnöke a ForestPressnek elmondta, hogy a község az idegenforgalom terén nem foglalja el az azt megillető helyet, holott olyan szép természeti adottságok vannak a területén, mint Hubertlak és Huszárok-előpuszta. Kaptak az alkalmon, hogy EU-s pályázatot írtak ki magánerdő-gazdálkodóknak kilátókra, tanösvényekre és pihenőhelyekre. A Szárhegyen létesítendő kilátó 12 méter magas lesz, és a tetejéről a Kisalföldig lehet majd ellátni. A kilótó tornya az egykori ugodi vár tornyára fog emlékeztetni – magyarázta a polgármester. A kilátó alapjának anyaga ugodi mészkő lesz, illetve a felépítmény fából készül. Ez garantálja a fenntartási költségek alacsony voltát. Létesül még egy erdei pihenő, vele szemben erdei bútorokat és egy esőbeállót állítanak. Létesítenek egy 1,5 km hosszú tanösvényt, amelyen bemutatják majd Ugod történetét a római kortól napjainkig. Bemutatják az egykori ugodi erdei haszonvételek hagyományait, a faszén- és mészégetést, a hamuzsírkészítést. Egykori dokumentumok igazolják, hogy az ugodi hamuzsír Bécsig is eljutott. Természetesen nem maradhat el a bakonyi növény- és állatvilág bemutatása sem – tette hozzá Veres Tibor.
A helyi vadásztársaságtól megtudtuk, hogy a tó közelében egy vadász-emlékhelyet fognak kialakítani, ahol különböző ünnepi alkalmakkor tarthatnak rendezvényeket.


Az avatási ceremóniához a Nyugat-magyarországi Egyetem kürt együttese szolgáltatta a hangulati aláfestést a turistaháznál, illetve a Gyilkos-tó partján. (z.)

Az Ugodi Erdőbirtokosság 400 tagja 830 hektáron gazdálkodik, melynek 40-40 százaléka cser, illetve bükk. A többi akác, és sajnos egy kevés tölgy. A XIX. század végén az Eszterházyak a jobbágyaiknak erdőt ajándékoztak, de kikötötték, hogy társulásban kell művelniük. Ennek az alapszabálya az 1920-as évekből fennmaradt.

Forrás: ForestPress