Az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területi Szervezete szeptember 26-tól 28-ig ismét megszervezte idei szarvasbőgő hétvégéjét Telkibányán, a Zempléni Hegység szívében.
A táborhely és környéke igazi vadász- és ezen belül gímszarvas „paradicsom”, melytől jobbat egy ilyen rendezvény nem kívánhat magának. Mindezek mellett felbecsülhetetlen az a támogatás, amit az ÉSZAKERDŐ Zrt.-nek és a Kéked és Környéke FTVT-nek köszönhetünk.

A foglalkozások, programok során számtalan érdekes tevékenységet kipróbáltunk, trófeát bíráltunk, állathangokat utánoztunk, kürtöltünk, kirándultunk, hajnali és esti leseken vettünk részt, terítéket készítettünk, azaz mindent úgy csináltunk, mint az igazi vadászok és közben játszva tanultunk! A napi program szerinti foglalkozások mellett sokszor az élet maga írta meg a tábor programját.

A pénteki nap folyamán, mivel a suliból természetesen senki nem hiányozhat „csak” egy esti leselkedésre futotta az időnkből. A szarvasbőgő hétvégén köreinkben köszönthettük a Karcagi Nagykun Vadásztársaság apraját-nagyját, kiknél nyáron az őzbakok üzekedésekor egy tartalmas hetet töltöttünk el. Így a viszontlátás öröme miatt az esti vacsora és beszélgetés, meglehetősen hosszúra sikeredett. Nincs is annál nagyobb öröm, mikor a gyerekek úgy térnek vissza egy esti lesről, hogy kifogyhatatlan a megszerzett élmények és tapasztalatok tára.

A hajnali fél hatos ébresztő után ennek ellenére mindenki ismét szarvas lesre indult. Két vadásztársunk – Mizsik Lajos és Mizsik László – szerencséjének köszönhetően, egy malac és süldő terítéke mellett elevenítettük fel a végtisztesség megadásának ceremóniáját.

A délelőtt folyamán interaktív előadást hallhattunk Csopják Judit sportvadásztól a vadászat során előforduló balesetekről és az így keletkezett sérülésekről. Megismertette a jelenlévőket a napjainkban alkalmazott legfontosabb fogásokkal, amiket mindenki a gyakorlatban is kipróbálhatott. A testünkre helyezhető „mű sebek” bekötözése nem kevés géztekercset emésztett fel.

Mindeközben előző este Gönc község határában Dobi Sándor sportvadász a szerencsétlen véletlenek összejátszása miatt megsebzett egy szarvasbikát. Az Utánkeresők Baráti Körének egyik tagját, Mihók Istvánt hívtuk segítségül. Csapatuk egyik célkitűzése az után keresés fontosságának „népszerűsítése”.

A hétvégi program része volt terv szerint egy utánkereső-felszerelés bemutató, egy mesterséges csapa fektetése és kidolgozása, kutyasimogatás. Így a gyerekek megtapasztalhatták azt is, hol – milyen sűrűkben – jár a sebzett vad. Aki már ebben a 10-14 éves életkorban természetesnek veszi, az gyakorló vadászként is biztosan mindent meg fog tenni az esetlegesen megsebzett vad terítékre hozatala, illetve a szenvedéstől való mielőbbi megváltása érdekében.

Az utánkeresést követő kései ebéd után Pálházára kirándultunk, ahol az ÉSZAKERDŐ Zrt. Pálházi Állami Erdei Vasútja által meghirdetett szarvasbőgés-hallgató vonatozáson vettünk részt. Buday Péter, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Hegyközi Erdészeti Igazgatóságának vezetőjének felkérésére, kürtjelekkel és a gímbika hívás hangjaival kibővített kis műsort adtunk – Bótáné Batta Olga és Molnár Renátó segítségével – a Kőkapui Állomáson. A visszaútra is tartogattak meglepetést az erdészet munkatársai, a Kemence-pataknál egy gímbika terítéket láthattak az utasok. Ez a program is jól bizonyította, hogy a hagyományaink ápolásával, a kürtszóval, a vad tiszteletének bemutatásával javíthatjuk és formálhatjuk a rólunk, vadászokról alkotott közvéleményt.

Mint az várható volt a vasárnapi hajnali cserkelésre már kissé megfogyatkozva indultunk. A reggeli alatt hallott élménybeszámolók gazdagsága miatt sokan megfogadták, hogy jövőre biztosan nem fognak elszundítani.

A délelőtt folyamán egy rendkívül érdekes előadást hallhattunk Nagy Lajos debreceni sportvadásztól a magashegyi vadászatokról. Megismerkedhetek gyermekeink a zerge, a mormota és a kőszáli kecske élőhelyével és vadászatával. A zerge bírálatát gyakorlatban is kipróbálhatták az Ifjú Nimródok.

Tisztelet és köszönet azoknak az embereknek, akik munkájukkal és tudásukkal hozzájárulnak a fiatalok „vadásszá válásában”!

Forrás: HuntingPress