A fűtési szezon közeledtével megszaporodik az illegális fakitermelések, falopások száma illetve számtalan házaló kínál olcsó tüzelőt gyanútlan embereknek.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a megelőzésre hívja fel a figyelmet.
Az elmúlt hetekben Jász-Nagykun-Szolnok megye több településén is megjelentek az illegális fakitermelők és faárusok, továbbá megnőtt a falopások száma. Több idős ember esett már áldozatul a faárusok furfangjának.
 
A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít a lakosság felvilágosítására a trükkös tolvajok, házalók kapcsán. Különböző fórumokon, konferenciákon, a körzeti megbízottakon keresztül, illetve szórólapok osztásával felhívják az állampolgárok figyelmét, hogy mit tehetnek, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozataivá.
 
A fűtési szezon közeledtével megszaporodik az illegális fakitermelések, falopások száma illetve számtalan házaló kínál olcsó tüzelőt gyanútlan embereknek.
 
A tapasztalat az, hogy előfordul a kis mennyiségben, saját használatra, szabálysértési értékre történő fakivágás és eltulajdonítás, de egyre gyakoribbá válik az eladásra szánt nagyobb mennyiségű fa kitermelése is, amellyel esetenként több százezer forintos kárt okoznak az erdő tulajdonosainak, kezelőjének.
Kétféle esettel találkozhatunk. Az egyik, amikor a tolvajok lábon álló fákat vágnak ki, - ezzel nemcsak anyagi, hanem ökológiai kárt is okozva, - másfelől az erdészet által szabályosan, tervszerűen kitermelt készletet „lovasítják meg" a jogsértők.
 
Az alkalmi fatolvajok a kistelepüléseket járva árulják a lopott portékát. A vevők, viszont csak akkor szembesülnek a kedvezőnek tűnő üzlet következményeivel, amikor a rendőrség lefoglalja a bűncselekményből származó árut. Ez a fajta vásárlás további veszélyeket is magában rejt. Gyakran előfordul, hogy az árus a fa valódi értékénél sokkal több pénzt kér a vásárlótól, vagy a mérés alkalmával csal, illetve a tűzifa bepakolásakor (amit 2-3 ember végez) lehetőség nyílik a lakóház szemrevételezésére, ahonnan egy alkalmas pillanatban különböző értéktárgyakat, készpénzt tulajdoníthatnak el.
 
A rendőrség javaslatai a következők:

- Lehetőség szerint a régi megszokott, illetve ellenőrzött helyekről vásárolják meg a téli tüzelőket.
- Tűzifa vásárlása előtt javasolt az áruról származási igazolást kérni.
- Egészséges bizalmatlansággal és óvatossággal fogadják a váratlanul érkező idegeneket!
- Ha idegent engednek be otthonukba, lehetőleg úgy tegyék, hogy ne egyedül tartózkodjanak otthon, hanem hívják át a szomszédot, vagy legyen ott valaki, akiben megbízhatnak, és ne engedjék egyedül mozogni a lakásban!
- Figyeljék meg a kéretlenül látogató idegeneket, ha mód van rá, írják fel gépkocsijuk rendszámát!
 
Amennyiben – a megtett óvintézkedései ellenére - mégis bűncselekmény áldozatává válik, kérjük, hogy haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112 segélyhívószámok valamelyikén, hiszen így nagyobb esély nyílik az elkövető(k) felkutatására és felelősségre vonására, valamint az eltulajdonított érték visszaszolgáltatására.

Forrás: Szolnoki Napló