Eppel Péter személyében új elnököt választott a megújult Magyar Ebtenyésztők Országos Egesülete, ma már helyesen a MEOESZ Vadászkutya Teljesítménybírói Tanácsa (VTBT).
Az anyaszervezeten belül Tanács feladata összefogni és irányítani azokat a bírókat, akik FCI teljesítménybíróként tevékenykednek a különböző hazai és nemzetközi vadászkutya-vizsgákon vagy versenyeken.

Nyilvánvaló, hogy ez csak egyik része a szerteágazó feladatoknak, hiszen a továbbképzéseken keresztül, a bírók kikérésén át, a versenyek, a vizsgák tisztaságáért, valamint az etikus, vadászias magatartás betartásáért is a VTBT felel. Éppen ezért a június 5-én tartott választáson olyan személyt kerestek, aki fiatal, agilis, ugyanakkor megfelelő tapasztalattal és rálátással bír, magyarul: ismeri és átlátja az előtte álló feladatokat. Eppel Péter szó szerint beleszületett a vadászkutyás életbe. Édesapja, Eppel János, a fia születése után egy évvel alapította a máig nagyhírű Visnyei-Vadász kennelt. A fiúból azóta felnőtt lett és negyvenévesen, úgymond érett férfiként igyekszik megfelelni az új elvárásoknak. A főiskolai diploma mellett a vadászati végzettsége is megvan, és mivel a család közel negyven éve tenyészti a rövidszőrű német vizslát, misem természetesebb, hogy a német nyelvet is anyanyelvi szinten beszéli. Mint a fiatalok általában, a munkában ő is csapatban gondolkodik.

A Tanácsnak rajta kívül hat tagja van még, akiket úgy delegáltak, hogy általuk minél több vadászkutya-fajta képviseltesse magát. Főképpen azokra a fajtákra kell gondolni, amelyek önálló tenyésztői szervezettel rendelkeznek. Igaz, még így sem „jutott be” minden fajta a Tanácsba, ettől függetlenül az újonnan felállt vezetés minden vadászkutya tenyésztői szervezettől aktív kapcsolatot és javaslattételt vár el.

Az új elnök bizonyos szempontból szakítani szeretne a múlttal, ami elsősorban azt jelenti, hogy eltökélt szándéka a különböző vadászkutyás szervezetek – elsősorban a Vadászkamara Kinológiai Bizottságára, valamint a MEOESZ Vadászkutya Sportbizottsága – munkakapcsolatának a kialakítása.

Az új VTBT nyilvánvaló célja továbbá az is, hogy egyeztetve a fent említett vadászkutyás szervezetekkel, minél nagyobb hangsúllyal vegyen részt az új vadászati törvény előkészítő munkálataiban is. Fő feladatának tartja ezen túlmenően a bírók továbbképzését, annak megszervezését, és a fajta-specifikus ismeretek aktualizálást.

Ezek után természetes, hogy a saját háza táján is rendet szeretne. Mint mondja, a bírói tanács egy demokratikus szervezet, a döntések közösek, de mindenkinek tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy a bírói munka nagy felelősséggel jár. A jó bíró egyik legfontosabb ismérve az alázat a munkájával szemben és nem baj, ha az illető ezt már gyerekkorból a családjából hozza.

Eppel Péter már tizennégy éves korában sikeresen vezetett mindenes vizsgán egy vizslát, s egészen fiatalon bemutatkozott teljesítménybíróként is, nem beszélve arról, hogy mára már komoly nemzetközi bírói rutinra tett szert.

Évek óta meghívást kap a német vizslák legmagasabb tenyészvizsgájára, a Dr. Kleemann-ról elnevezett nemzetközi összevetésre.

Az elmúlt évtizedek alatt volt kitől tanulnia és az édesapján kívül Bősz Józsefet tekinti mesterének, aki alapítója a Német Vizsla Klubnak, de emellett minden magyar vadászkutya-vezető példaképe is lehetne. A „nagy öregektől” tanulta meg, hogy a bírói munka mekkora felelősséggel jár, s hogy a bírálatok során különbséget kell tenni a tenyészvizsgák, illetőleg a versenyek között.
Nyilván máshogy kell bírálni a versenyen és máshogy a tenyészvizsgán, a lényeg mégis az, hogy mindenkor a megfelelő szabályzatok betartása mellett folyjék a bírálat. Emellett rendelkeznie kell az adott fajta tulajdonságainak magabiztos ismeretével és el kell ismernie azt a munkát, melyet a vezető fektetett a kutyájába, bármilyen eredményt is ér el az adott vizsgán vagy versenyen.Mindezek után úgy tűnik, hogy az átalakult bírói tanács ismét új lendületet kap és erre a vezetőségi tagok mellett Eppel Péter munkája lehet a garancia. Ehhez a vadászkutyák és a munka iránti alázat megvan, a családi háttér és a szakértelem pedig szintén biztosított. Ezek után már csak bizalom kell ahhoz, hogy a dolgok jó irányba forduljanak…

Forrás: HuntingPress