Elkezdődött a hajtóvadászatok időszaka.


Országos szinten a korábbi évekhez képest, idén valamivel több kilövést engedélyezett az illetékes szaktárca a vadkárok mérséklete miatt. A döntés értelmében 550 medve, 540 farkas és 420 vadmacska lőhető ki a jövő tavaszig tartó vadászidényben.

A Bodoki Vadász Egyesület az október közepén kezdődött vadászidényre két medve, két vadmacska, egy farkas és hatvan vaddisznó kilövésére kapott engedélyt a vadászati felügyelőségtől. A vadásztársaságok legnagyobb kiadását a vadállomány etetése jelenti, a kijelölt helyekre ugyanis naponta kell eleséget szállítaniuk. Ez többek között azért is fontos, hogy a vadak ne dézsmálják meg az erdőkhöz közeli szántóföldeket.

Románia 6 millió hektárnyi erdejének mintegy kétharmadát ma már magán-vadászegyesületek használják. A vadállományt az egyesületek tagjai mérik fel, ennek figyelembevételével adja ki a kilövési kvótát a szakhatóság.
A védett állatok közül Kovászna megyében 37 medve, 37 farkas és 38 vadmacska lőhető ki.

Az új szabályozások értelmében az egyesületek kell fizessék a területükön keletkezett vadkárok egy részét. A bodoki egyesület szerint a gazdákra is felelősség hárul a vadak okozta vadkárok megelőzésében. A gazda is mindent meg kell tegyen a vadelhárítás érdekében (tüzet gyújt, kutyát visz ki, villanypásztort szerel) – magyarázta Fodor István, a Bodoki Vadász Egyesület elnöke.

A környezetvédelmi minisztérium közleménye szerint idén az országban 184 személynek fizettek kártérítést.

Forrás: Erdély.ma