A 2014.11.10-én a Nagykónyi Koppánymenti Vadásztársaság területén hazai vadász által elejtett dám bika trófeáját a megyei vadászati hatóság 2014.11.24-én mint elsőfokú trófeabíráló bizottság bírálta el.
A trófea pontszáma meghaladta a 220 IP pontot, így az előírásoknak megfelelően a hatóság a másodfokot értesítette a kiemelkedő pontszámú trófeáról, jelezve a másodfokú bírálat szükségességét.

A NÉBIH FM Igazgatósága valamint a Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága szervezésében 2014.12.10-én a megyei vadászati és halgazdálkodási osztályvezetők szakmai napjának megrendezésére került sor, amelynek keretén belül a Gyulaj Zrt. Tamási Erdészetében a dám gazdálkodás bemutatása, az említett dám trófea másodfokú bírálata, valamint a 2013. évben ugyancsak a megyében esett dámbika trófeájának nemzeti értékké nyilvánításának alkalmából rendezett ünnepségre került sor Tamásiban és Dalmandon, a Gyulaj Zrt. és Börcsök Zoltán a RÓNA Kft. ügyvezetőjének jóvoltából.

A szakmai napon rész vett többek között a NÉBIH elnöke, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Főigazgatója és Igazgató-helyettes asszonya, a Földművelésügyi Minisztérium Vadászati osztályvezető-helyettese, a Tolna Megyei Kormányhivatal Kabinetvezetője, a NÉBIH Földművelésügyi Igazgatója, a NÉBIH Vadászati és Halgazdálkodási osztályvezetője, a C.I.C. Magyarországi képviselője, a megyék Vadászati és Halgazdálkodási Osztályok osztályvezetői, az OMVK Tolna Megyei Szervezetének Elnöke.

A tavaly elejtett pincehelyi dámtrófeát a NÉBIH elnöke ünnepélyes keretek között adta át a Mezőgazdasági Múzeum főigazgatójának, illetve a másolatokat az elejtőnek, a vadászatra jogosultnak és a Földművelésügyi Minisztérium képviselőjének.

A program zárásaként lefolytatott másodfokú bírálat eredménye alapján a dám trófea pontértéke: 226.12 I.P. lett. A másodfokú bíráló bizottság javasolta a trófea februárban nemzetközi bíráltra történő bemutatását.

Forrás: Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága