Hajdú-Bihar - A vadállatok „számítanak” a vadászok gondoskodására.

– Habár az enyhe teleket (mint a tavalyi vagy eddig a mostani is) könnyebben, jobb fizikai állapotban vészeli át a vadállományunk, ugyanúgy rászorulnak a vadászok gondoskodására, az etetésre, mintha kemény mínuszok lennének, hiszen nem találnak elég táplálékot – mondta el érdeklődésünkre Papp Zoltán, a vadászkamara megyei titkára.

Úgy véli, az, hogy az utóbbi években farkasokat, medvét láttak az ország északi határvidéke közelében, nem a klímaváltozással függ össze.

– Bár kutatások nem készültek a témában, valószínűleg arról van szó, hogy áttévednek ezek az állatok Szlovákiából, és mivel itt nem háborgatják őket, letelepednek. Persze, nem nagy számban; a hazánkban látott farkasok feltehetően valamiért elszakadtak a falkától, itt találtak területet, de csak néhány lehet belőlük és nemigen fognak szaporodni. A medve pedig, bár Szlovákiában vadászható, itt nem, kimondottan a magas hegyeket kedveli. Általában elmondható, hogy mindkét faj az erdős, hegyes vidékeken érzi jól magát, nemigen fognak az északi országrészből délebbre húzódni – magyarázta a szakember.

Forrás: Haon