Az elmúlt hat év tapasztalatainak birtokában – néhány változtatással – folytatódik az erdei szalonka tavaszi vonulásának megfigyelése és a mintagyűjtés.
A programhoz azok a vadászatra jogosultak csatlakozhatnak, akik vállalják az ezzel járó adat- és mintaszolgáltatási kötelezettséget. A korábbi résztvevők mellett a programhoz új belépők is csatlakozhatnak!

A most elindított program csak kétéves lesz, miután az üzemtervek a legtöbb vadászatra jogosult esetében 2017 tavaszán lejárnak.

A résztvevők az Országos Magyar Vadászati Védegylet megyei (területi) tagszervezeteinek közreműködésével kötnek megállapodást, majd ezt mellékelve mintagyűjtésére vonatkozó kérelmet nyújtanak be a megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága Vadászati és Halászati Osztályához.

A megfigyelést most is 12 héten keresztül szombatonként (február 14 – május 2) az alkonyati időszakban kell végezni az előre lejelentett (GPS koordinátákkal lokalizált) megfigyelési pontokon. A mintákat gyűjteni csak a hatóság által kiadott határozatban foglalt feltételekkel (időtartam, darabszám, mintavétel helye) lehetséges!

Az észlelésekre vonatkozó jegyzőkönyvet heti rendszerességgel, a begyűjtött mintákat (szárny, ivarszerv, izomszövet) – az előre kiadott és erre rendszeresített mintatárolókban – pedig kéthetente kell a program megyei koordinátorához eljuttatni. Új elem a programban, hogy a hét minden napján – tehát szombaton is – lehet mintagyűjtést végezni azzal a feltétellel, hogy az nem zavarhatja a megfigyelést, és az elejtett példányok mindegyikéről kell mintát szolgáltatni.

Fontos tudni, hogy a mintagyűjtés a vonatkozó jogszabályok szerint vadászati tevékenységnek minősül, ezért az elejtéseket a beírókönyvekben, később pedig a vadgazdálkodási jelentésben is dokumentálni kell!

A programot a megyei vadászati hatóság ellenőrizheti, és amennyiben a vadászatra jogosult nem az előírásoknak megfelelően jár el, kizárják a programból.

A vadászatra jogosultak két, a programhoz kapcsolódó költséggel számolhatnak. A kutatási program finanszírozására 20 ezer forintot kell befizetniük az OMVV elkülönített számlájára, valamint a Kormányhivatalnak 10 ezer forint igazgatási szolgáltatási díjat.

További információt – így elérhetőségeket a megyei koordinátorokhoz – az OMVV területi szervezeteitől kérhet.


Forrás: Vadászati Védegylet