Cserkelő vadászaton a darvasi vadászkerületben / A “Menekülő lábodi szarvasok” – felvétel nyomában, a Lábodi Erdészetnél / A MISZLA-ART Magtár avató koncertje / Mezei pocok invázió a tolnai erdőkben / Nehezített Vércsapa Verseny Lovasberényben

Cserkelő vadászaton a darvasi vadászkerületben


A KEFAG Zrt. Dél-Kiskunsági Erdészetének vadászházához kora hajnalban, teljes sötétségben érkezett tavaly október végén a HAZAI VADÁSZ stábja. Egy olyan osztrák vendégvadásszal készültünk a darvasi vadászkerületbe, aki már évek óta jár ide, és alaposan ismeri is azt. A hely, adottságaihoz méltóan igazi cserkelő vadászterület, ezért izgalommal készültünk a forgatásra. Az indulás előtti kávé után gyors pakolás a terepjáróba, majd félórás autózás következett. Halk kattanással zártuk az ajtókat. A teljes sötétségben szükségünk volt néhány percre, amíg megszoktuk a fényviszonyokat.

Majd egymást követve elindultunk a darvasi vadászkerület belseje felé. Először egy vadföldet közelítettünk meg, hátha gímszarvas jelenik meg a kora reggel. A keresőtávcsövek szinte rátapadtak a környező fák, bokrok körvonalaira. Christian – az osztrák vendégvadász – a számára, és az adott szituáció adta lehetőség szerint legjobb lőpozíciót vette fel. Közben elkezdett végre derengeni, és percről-percre világosabb lett. A távolban egy spíszer bika tűnt fel, és bárcsak néhány pillanatra láttuk, mégis beindította az adrenalint kis csapatunkban. A vadászterület teljesen elvarázsolt minket, cserkelést kedvelők figyelem!


A “Menekülő lábodi szarvasok” – felvétel nyomában, a Lábodi Erdészetnél

Az elmúlt hetekben került a nyilvánosság elé a Youtube-on egy olyan felvétel, melyen megriadt, menekülő szarvasok vonulnak át egy közúton. A több száz egyedből álló szarvascsapat, bikák, tehenek, borjak együtt menekülnek, rohannak. Nemcsak szakmai körökben keltett felháborodást a vadállomány nyugalmának megzavarása. A HAZAI VADÁSZ stábja felkereste a Lábodi Erdészet szakembereit, hogy a Youtube felvétel témában megismerjük véleményüket.- “Az agancsát amikor lehullajtja a szarvas, akkor abban a pillanatban az új építése is elkezdődik, hiszen a szarvasnak az agancsa egy szuper produktum, ami évről-évre megújul!

Fontos, hogy ilyenkor a vadat védjük, a nyugalmát biztosítsuk, és ehhez nélkülözhetetlen, hogy ebben az időszakban meglévő az agancshullajtás okán az erdőben a nyugalmat biztosítsuk. A vad hajtását, zavarását a lehető legkisebbre mérsékeljük. Hiszen a vadállományunk egy nemzeti kincs, a természetnek pótolhatatlan része, ezért nagyon fontos, mind a vadászatra jogosultnak, mind pedig minden állampolgárnak, hogy ezt a kincset, az utódaink számára is biztosítsuk. Szeretnénk, hogy ők is láthassák, hogy mi van a természetben!” - Ács Kornél fővadász, Lábodi Erdészet, SEFAG Zrt.


A MISZLA-ART Magtár avató koncertje


A Gyulaj Zrt. tavaly októberi dámszarvas trófeaszemléjén találkoztunk először a MISZLA-ART kulturális központ barokk zenét művelő muzsikusaival. A közeli Miszlán, az újjászületett Nemeskéry Kastélyban kulturális központ, és alkotóház működik. A barokk jellegű kúria elsősorban a kortárs képző- és zeneművészek számára nyújt hátteret művészi tevékenységük folytatására, nyugodt és harmonikus helyet az alkotáshoz: szabad alkotói szellemi műhely a szabadban.

2015 január 2-án, az év első forgatási napján ünnepélyes eseményre, az Újévi koncertre látogattunk el az alkotóházba. Ez a rendezvény egyben a teljesen felújított, koncert teremmel kialakított, és igazi zenei műhellyé varázsolt Magtár avató ünnepének fénypontja is volt. Így immár nemcsak a Nemeskéry Kastély, hanem az eredetileg is hozzá tartozó, de régi fényét meghaladó, a barokk zene szolgálatába állított Magtár is a művészek, zenekedvelők szolgálatában áll.


Mezei pocok invázió a tolnai erdőkben

Január közepén a Gyulaj község határában elterülő végvágott erdőterületen szomorúan tapasztalták az erdészek, hogy a természetes újulatban keletkezett csemetéket komoly kár érte, gyökérzetük teljesen el volt rágva. A kár mértéke riasztóan nagy volt, a csemeték pusztulása a területen akár 100%-os is lehetett! – “Érdemes megnézni a csemetéket, mert amelyek egészségesek, és nincsenek elrágva, azok nem húzhatók ki. Viszont, ha el kezdjük próbálgatni, akkor sajnos hamar kiderül, hogy a csemeték többsége különösebb erőfeszítés nélkül, könnyedén kiemelhető. Nyilvánvaló, hogy ezeknek a kihúzott csemetéknek a gyökérzete teljesen el van rágva!

Az elmúlt enyhe telek, és az elmúlt év csapadékos időjárása nagyon dús vegetációt eredményezett, kedvező életfeltételeket teremtettek a mezei pockok számára, mint élelem, mint búvóhely tekintetében. Ennek következménye az, hogy egy nagy mértékű, tömeges felszaporodás következett be. Ez tulajdonképpen egy szokatlan, de valójában természetes jelenség, hiszen a pocok itt él, csupán az ilyen mértékű felszaporodása nagyon ritkán fordul elő.” – Palánki Gábor erdészetvezető, Gyulaj Zrt..


Nehezített Vércsapa Verseny Lovasberényben


Az Országos Magyar Vadászkamara Fejér megyei Területi Szervezete második alkalommal rendezte meg a Nehezített Vércsapa Versenyt. A szervezők szerették volna emelni a rendezvény szakmai színvonalát, és ezért bevonták a Magyar Véreb Egyletet a munkába, társrendezőként. - “Nagyobb is lett az érdeklődés, aminek nagyon örülünk. Úgy érzem, hogy egy sikeres versenyen vagyunk túl. A versenyen nem ennek a munkának a professzorai, a vérebek képviseltették magukat, hanem a vizslák, illetve két labrador, és egy osztrák kopó. - Bíró Tamás, a Kynológiai Bizottság elnöke, OMVK Fejér megyei Területi Szervezete.

“Úgy érzem, hogy ezzel a rendezvénnyel egy újabb érték teremtődött a megyében, és újabb jelet hagyunk magunk mögött a jövő számára, amivel gazdagítottuk a közösséget. A mai verseny, mind hangulatában, mind helyszínében nagyon jól sikerült.” – Pechtol Lajos titkár, OMVK Fejér megyei Területi Szervezete. – “A kutyák igen sok fajtát képviseltek, a labradortól, és a vizslától kezdve, az osztrák kopóig. Viszonylag komoly érdeklődés mellett zajlott le a verseny, ennek nagyon örültünk. Ha jövőre is hívnak minket, akkor a Véreb Egylet szívesen fog segíteni a lebonyolításban.” – Dr. Buzgó József elnök, Magyar Véreb Egylet.


Filmünket 2015. március 15-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!


Forrás: Fhmag