Sikeres évet tudhat maga mögött JNSZ megye vadállománya. Az elmúlt évtized legnagyobb apróvad szaporulatát hozta a tavalyi év, illetve a díjnyertes őzbak trófeák száma is emelkedett. A horgászat és halászat területén is pozitív változások jellemezték 2014-et.
Kettős képet mutatott JNSZ megye vadállománya 2014-ben. Az évek óta a várakozások alatt teljesítő fácánlétszám tavaly szépen gyarapodott, viszont a mezei nyulak száma több helyen elmaradt a tervezettől az előző évben, de a mérleg így is pozitív.A megye világszínvonalú őzbak állományának vadásztatása és szaporodása is szép eredményeket hozott, több, mint 2400 darab agancsot mutattak be trófeabírálati szándékkal, melyekből 110 arany, 212 ezüst, illetve 207 bronz minősítést kapott. A horgászat területén is eredményes volt 2014, az évtized eleje óta stagnáló horgászlétszám újra gyarapodásnak indult.A megye vizeinek vonzóbbá tételében kiemelt szerepet kapott a halállomány védelme. Tavaly a Földművelésügyi Igazgatóság összesen 300 esetben szabott ki halvédelmi bírságot a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságtól és a Halász Kft.-től érkező feljelentések alapján.

A 2013-óta bűncselekménynek számító orvhalászat jellemző elkövetési módjai a gereblyézés, a megengedettnél több bottal történő horgászat, illetve az elektromos és hálós halászat. Az egyre gyakoribb ellenőrzések hatására a rapsicok száma csökkent.A természetes vízi halászat és halkereskedelem ellenőrzésében is változásokat hozott 2014, hiszen a halértékesítés helyszínen történő ellenőrzése mellett félévente az összes kereskedelmi halász dokumentumait átfogóan vizsgálta a hatóság.

Forrás: Szolnok TV