Kora tavasszal hajt a dunántúli elterjedési területű erdei hagymás növény, a gasztronómiában igen sokoldalúan felhasználható, gyógyhatású medvehagyma – olvasható a Pilis Parkerdő Zrt. közleményében.


A társaság területén tömegesen csak a Gerecse térségében fordul elő, saját fogyasztásra napi maximum 2 kg medvehagymát lehet gyűjteni állami erdőterületen. Árusításhoz, még akkor is, ha 2 kg alatti mennyiséget szeretnénk szedni, a terület kezelőjének engedélyét kell kérni.

Gyűjtés közben ne térjünk le messzire a turistautakról, figyeljük, hova lépünk, ne tapossuk le a növényeket! Fokozottan védett vagy jégkárral érintett területen ne térjünk le a turistautakról! A növények frissen kihajtott leveleit szedjük le, semmiképpen ne vigyük haza gyökerestől a növényt! Egyrészt ezzel károsítjuk a természetet, másrészt a megváltozott klimatikus viszonyok miatt a medvehagyma nem marad meg a kertekben.

A medvehagyma levele összetéveszthető a később virágzó, de súlyosan mérgező gyöngyvirág levelével. A különbség a kettő között az, hogy a gyöngyvirág levelének nincs hagymaillata. Legyünk körültekintőek - hívja föl a figyelmet a közlemény.

Forrás: Pilis Parkerdő Zrt.