Tavaly harmincegy egyedet figyeltek meg, úgy hiszik, idén 29-en élnek a spanyol és a francia Pireneusokban.
Egyre több a medve a spanyol és a francia Pireneusokban: tavaly összesen harmincegyet figyeltek meg, azaz hattal többet, mint 2013-ban – közölte a Ferus francia szervezet a Vadászat és Vadvilág Nemzeti Hivatala (ONCFS) által elvégzett medveszámlálás adataira hivatkozva.

A szervezet szerint jelenleg legalább 29 medve él a pireneusi hegyekben, kettő ugyanis 2014-ben elpusztult. A 11 éves Balou feltehetően villámcsapás áldozata lett a francia oldalon, a tíz hónapos nőstény Auberta sebeibe halt bele a spanyol Pireneusokban.

Sabine Matraire, a Ferus "medvekoordinátora" elmondta, hogy túrázók, vadászok és a Barna medve hálózat tagjai számoltak be a mackók "jelenlétére utaló jelekről". "Szőrcsapdákat" is felállítottak azokra a fákra, ahová vakarózni járnak.

A medvék követésében a különböző helyeken elhelyezett több tucatnyi fényképezőgép és filmfelvevő is segít. A kilencvenes években kihalás fenyegette a Pireneusok medveállományát, ezért 1996-1997 telén és 2006-ban szlovén mackók szabadon engedésével is szaporították számukat.

Forrás: Híradó