afrika magyar vadászkiállítás kisbágyonKisbágyon a község szinte legszélső házában, a Kossuth út 31. alatt egy lenyűgöző világ fogadja május 31-étől a látogatót: a 2007-től hivatalos, minisztériumi engedéllyel működő Afrikai-Magyar Vadászkiállítás. A mintegy kéthektáros, gyönyörűen rendben tartott „birodalomról”, amelyen a bágyoni kisgyerekeknek medence és játszótér épül, magaslesen szemlélődhetnek, s már a kerítés festése is befejeződött. A múzeum pedig másfél teremmel kibővült: egy medve is érkezik majd ide, amelyet Székelyudvarhelyen ejtett el Kopka László. Fácánokból, foglyokból „kirakott” kaput is tervez az új részbe a gazda, s egyáltalán: el kell még helyezni azt a rengeteg trófeát, kipreparált vadat, amely tizenöt év és hat afrikai látogatás termése.

Fiával, Kopka Viktorral együtt vett részt az édesapa az afrikai szafarikon. Kopka László, a múzeum alapítója nem kis – és jogos – büszkeséggel vezetett végig a kiállítótermeken. Egy kis kedvcsináló: a nagyterembe belépve rögtön egy krokodil fogadja a vendéget, a falon zsiráf függ hosszú nyakával, de van itt olyan afrikai hegyi őzbak, amely nyolcadik a világranglistán. Láthatunk nyársas antilopot, impalát, fekete lóantilopot, Lichtenstein-antilopot, varacskos disznót, gnut, s természetesen felsorakozik szinte az egész hazai vadállomány is: őzek, szarvasok, vaddisznók, apróvadak.

– Egyszer írtam a fekete lóantilopról a Nimródba, de úgy gondolom, „kiírtam” magam, inkább egy albumot szeretnék megjelentetni a kiállításról, a megfelelő aláírásokkal – meséli Kopka László, s megmutatja a fából készült afrikai esőcsináló botot is közben, amelyben az eső zuhogását halljuk, ha megrázzuk az alkotmányt. A világ minden tájáról összegyűjtött Bibliákat szintén megszemlélhetünk a házban, de szép festményeket is láthatunk vadakról, vadászatról. S a házigazda azt sem tagadja: bizony egy leopárdért, egy vízilóért és egy oroszlánért még visszamenne Afrikába. Június 28-án tíz órától ünnepélyesen is megnyílik a múzeum: a hagyományos kisbágyoni futballmérkőzés, a disznóból, süldőből és szarvasborjúból katlanokban készített ebéd sem maradhat el, s addigra remélhetőleg megérkezik a medve is Erdélyből.

Előzetes bejelentkezés alapján bárki megtekintheti a múzeumot, ha Kopka Lászlóné telefonját tárcsázza: 30/9450-566.

Forrás: Nport