Fair play a Földért. 2015. május 30-tól június 5-ig tartották az első Európai Fenntarthatósági Hetet Magyarországon.
A legtöbb nyugat-európai országban már komoly hagyománya van ennek a rendezvénysorozatnak, melynek célja, hogy a széles nagyközönségnek bemutassa: a fenntarthatóságról való gondolkodás nagyban segíti az aktuális társadalmi, gazdasági és környezeti problémáink megoldását. Az események hazai koordinátora a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács volt.
A nagykanizsai program megvalósításában a Zalaerdő Zrt. is szerepet vállalt, az IMRO-DDKK Nonprofit Kft.-vel, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesülettel és Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve egy rendhagyó futballmérkőzést szerveztek a Zrínyi-Bolyai Általános Iskola udvarán.

A játék célja az volt, hogy tudatosítsa a diákokban (és a felnőttekben) az északi és a déli félteke országai között meglévő társadalmi-gazdasági igazságtalanságot, mindennapi életünk ökológiai és szociális kihatásait, valamint felhívja a figyelmet a klímaváltozás és a gazdasági rendszer globális problémáira. A gyerekek a mérkőzés során saját maguk élhették át a globális viszonyokat, hiszen a meccset az aránytalan bírói döntések és a megváltozott szabályok jellemezték: pl. az egyik csapat létszámát negyedére csökkentették, nem adták meg a gólokat, egy lábon ugrálva kellett gólt rúgni, megváltoztatták a labda és a kapu méretét, stb. A játék igazságtalanságai kiválóan érzékeltették a világ energia-, nyersanyag- és vízfelhasználásának, valamint szennyezőanyag-kibocsátásának aránytalanságait.

A Zalaerdő Zrt. szerepe a rendezvény során az volt, hogy bemutassa az erdők szerepét a fenntartható jövőben. Az európai erdőkből származó fa megújuló nyersanyag és energiaforrás, hiszen a fák kivágásával az erdő nem szűnik meg, hanem új nő helyette. Ráadásul a magyarországi erdőterületek aránya az erdőtelepítések révén 1920 óta folyamatosan emelkedik. Emellett erdeink élőfakészlete is egyre nagyobb: másodpercenként kb. 87 focilabdányi mennyiséggel lesz több az erdőkben lévő faanyag. A fa a fotoszintézis során megköti a légköri szén-dioxidot, és faanyagában hosszú évtizedekre el is raktározza. A fa felhasználásával – bútorainkban, épületeinkben, használati tárgyainkban – hosszú időre kivonjuk és tároljuk a levegőben lévő szén-dioxidot, mely az egyik legjelentősebb üvegházhatást okozó gáz. A légkör felmelegedése ellen teszünk azzal is, ha fosszilis energiahordozók helyett fával, aprítékkal vagy pellettel fűtünk, hiszen ezek elégetése során nem szabadul fel többlet szén-dioxid, csak amennyit a fa az élete során a levegőből megkötött.

A meccs végén a gyerekekkel közösen levontuk a tanulságot: a helytelen szokások megváltoztatásával, a pazarlás megszüntetésével mindenkinek törekednie kell arra, hogy véget vessenek a globális igazságtalanságoknak, valamint megállapítottuk, hogy Földünknek segítünk azzal, ha szükségleteink kielégítésére műanyagok valamint fosszilis energiahordozók helyett fát használunk.

Forrás: ForestPress