Székelyföldön egyre nagyobb gondot okoznak a lakott településekre belátogató barnamedvék. Egyes helyeken az emberek sötétedés után már nem mernek kimenni a házukból az ólakat és a kukákat fosztogató medvék miatt.
A hatóságok is tehetetlenek, a vadállatokat ugyanis nem lehet kilőni, mert az Európai Unió nyomására Romániában évekkel ezelőtt szigorú törvényeket hoztak a barnamedvék védelmében.

Tusnádfürdőn van, aki kutyával védi a házát a kóborló medvéktől, mások pedig villanypásztorral kerítik körbe a kertjüket. Az embereket rettegésben tartják a vadállatok, sötétedés után alig mernek az utcára menni. A medvék zavartalanul garázdálkodnak a településen, sem az erős fény, sem pedig a zaj nem zavarja őket.

Helyi lakos: Minden este tíz és tizenegy óra között jönnek be, egy külön, s akkor egy anya két boccsal, bemennek a városba, majd úgy négy és öt között mennek vissza.
Riporter: A Városban garázdálkodnak?
Helyi lakos: Köröskörül mennek, a szemeteseket felborítják az állomásra bemennek a nagy szemeteshez, udvarokra bemennek, ahol szemetest találnak.
Riporter: Biztonságban érzik magukat, járnak kint szürkületben?
Helyi lakos: Mi, különösen az idősebbek, a kapun kívül nem megyünk!”

Egy másik nő azt mondta, hogy gyermekkorában csak az erdőben volt medve, a település nyugalmát sosem zavarta meg az állat. A helyiek szerint a Tusnádfürdőn garázdálkodó barnamedvéket a szomszédos Brassó megyéből szállították ide, mivel ott is gondot jelentettek a városban kukázó medvék. „Például tegnap este álltam kint a teraszon, és nem tudtam, hogy minek indul meg a kutya, úgy, olyan sebesen, mert itt sötét volt lefele, s hát a medve, ahogy a kutya ugatta, akkor ő szaladt, végig szaladt a gáton, s ez éppen csak, mikor besötétedett, utána volt” – számolt be a történtekről a Tusnádfürdőn élő nő.

http://video.mno.hu/embed/127595?zone=1870370&autoplay=1


Hargita megye tanácsa folyamatosan összesíti a megyében történt vadkárokat, a testület elnöke szerint egész Székelyföldön súlyos a helyzet: a medvék egyre többször támadnak emberre is. „A medvepopuláció többszöröse, mint ami lehetne, ez akár a természetvédők számára is egy felkiáltó jel kellene legyen, hogyha valahol háromszor annyi egyed él, mint amennyi élhetne természetes formában, úgyhogy ma már azzal a helyzettel állunk szemben, hogy félig háziasodtak a medvék, ott vannak a házunkban, bejárnak az udvarra, ha kell, a palacsintát is elfogyasztják, de a legnagyobb az, hogy 17 emberi sérülés volt az elmúlt évben, köztük kisgyerek is áldozat” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A székelyföldi politikus szerint elsősorban a Brüsszel által Romániára erőltetett jogszabályt kellene megváltoztatni, amely úgynevezett szuper védettséget biztosít a barnamedve számára.

Forrás: MNO