Az Országos Magyar Vadászati Védegylet Országos Választmánya június 19-ei, lovasberényi ülésén újraválasztotta a szervezetet 2010 óta irányító tisztségviselőket és a felügyelőbizottság tagjait.
Csak ez utóbbi összetételében történt változás, és ellenjelöltek egyik posztért sem indultak. Az OMVV elnöke a következő öt évben is a küldöttek teljes bizalmát élvező dr. Semjén Zsolt lesz.

Az ülés elején a régi-új elnök beszámolt az elmúlt öt évben elvégzett munkáról, hangsúlyozva, hogy szinte valamennyi, a vadászokat érintő kérdésben sikerült rendezni a problémákat. Ez nem is volt nehéz, mert az előterjesztett változtatásokkal, amelyek a vadásztársadalmat pozitívan érintették, mindenki egyetértett. Kiemelte a fegyvertörvényt, az egészségügyi jogszabályt, a különböző országos szervezetekkel kötött megállapodásokat (MOHOSZ, MAGOSZ, NAK, természetvédő szervezetek, CIC). Stratégiai partnerségi megállapodásokat kötöttünk különböző minisztériumokkal, amelyek alapján kikérik a vadászati érdekképviseletek véleményét a vadászatot, vadgazdálkodást érintő kérdésekben. Szintén kiemelkedően fontos, hogy a vadászat, a vadászok megbecsülése szemmel láthatóan javult az utóbbi esztendőkben.

Ami a további célokat illeti, dr. Semjén Zsolt úgy fogalmazott: azokban a kérdésekben lehet előrelépni, amelyekben konszenzus van a vadászok között. Ezért is kérték ki az érdekképviseletek két éve az új Vadászati Törvénnyel kapcsolatban a magyar vadászok és vadgazdálkodók álláspontját. A beküldött javaslatok és észrevételek alapján összeállított, a többségi véleményt tükröző jogszabálytervezetet tavaly nyáron eljuttattuk a szaktárcához, és az idén ősszel tervezett Vtv. módosításban ebből meglehetősen sok minden visszaköszönhet majd. A jogszabály koncepciója július 3-áig véleményezhető, a beérkező észrevételek alapján az érdekképviseletekkel közösen folyik majd a kodifikáció az FM-ben. Az elkészült normaszöveget az őszi elfogadás előtt ismét társadalmi egyeztetésre bocsátja a minisztérium, ezután kerülhet a parlament elé. A törvénnyel kapcsolatban az ülésen is többen kifejtették véleményüket.

Az elnök szólt a 2021-re tervezett budapesti vadászati világkiállításról is. A tervek szerint a rendezvény helyszíne a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont lenne, ahol illetve amely környékén addig komoly infrastrukturális fejlesztésekre kerülne sor. A tervezés viszont már ebben az évben megkezdődhet, amelyhez kérik valamennyi vadászati érdekképviselet és szervezet javaslatait és ötleteit. 2016-ban már egy kijelölt kormánybiztos irányíthatja a munkálatokat.

Dr. Semjén Zsolt beszéde után a választmány egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül elfogadta az OMVV beszámolóját, majd a pénzügyi beszámoló és a 2015-ös pénzügyi terv elfogadására került sor. Ezt követően az OMVV tisztségviselői és a Felügyelőbizottság tagjai papírforma szerint lemondtak tisztségükről, és nem egész egy óra alatt lezajlott előbb a jelölés, majd a választás is. Dr. Székely László, a Jelölőbizottság elnöke a jelöltek részletes szakmai múltját személyenként ismertetve javaslatot tett a tisztségviselőkre illetve a Felügyelőbizottság elnökére és tagjaira. Ezt követően rendben lezajlott a választás, majd dr. Rózsa Gábor, a Szavazatszedő Bizottság elnöke ismertette az eredményeket.

Ezek alapján a Védegylet tisztségviselői:


elnök
dr. Semjén Zsolt

alelnökök
dr. Jámbor László, dr. Bodnár József

ügyvezető elnök
Pechtol János

FB elnök
Imre János

FB tagok
Hrabovszki János, Pászti Tibor, dr. Szigethy Béla, Berend Ferenc

Az ülés utolsó napirendi pontjaként dr. Székely István előterjesztésében a küldöttek elfogadták a Védegylet új alapszabályát, amely már az új Polgári Törvénykönyv előírásainak figyelembevételével készült.

Forrás: OMVK