Az erdész szakma gyakorlati és elméleti tudásának olvasztó tégelye leginkább a tő mellett dolgozó erdészek munkájában mutatkozik meg.


Ők azok, aki nap, mint nap látják munkájuk gyümölcsét, az erdő fejlődését, növekedését, gyarapodását, az általuk irányított erdei munkások teljesítményét és szakszerűségét. A jó erdész nélkül nem képzelhető el a tartamos és fenntartható erdőgazdálkodás! Az erdészek elhivatottsága és magas szakmai képességei nélkül a nemzeti kincsünk az erdő fenntartása és jövőjének biztosítása elképzelhetetlen. Ezért a nehéz és sokszor veszélyes hivatásuk és munkájuk kiemelt fontosságú és nagy megbecsülést, tiszteletet érdemel!

A felsőfokú és középfokú végzettségű erdészek közössége a szaktudást folyamatosan figyelemmel kíséri, továbbképzéseken vesz részt. Mindezek mellett időről időre versenyt is szerveznek, a gyakorlati erdésztechnikusok tudásának megmérettetésre, segítve ezzel is a nemzetközi kitekintésben is hagyományosan magas magyarországi erdészeti szakmai színvonal fenntartását. Az erdészversenyek országos döntőjét az Országos Erdészeti Egyesület (OEE), a területi selejtezőket pedig az egyesület Helyi Csoportjai szervezik elsősorban az állami erdőgazdaságok segítségével és támogatásával. Az OEE Tamási Helyi Csoport területi versenyét a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. szervezte 2014. novemberében Lengyel-Annafürdőn, amelynek feladatait a Gyulaj Zrt. erdőmérnök szakszemélyzete közösen állította össze és értékelte, kiemelt felelősséget vállalva abban, hogy majd a feladatokat legjobban végrehajtó győztes kolléga méltó módon áll majd helyt az országos versenyen is. Ezen az elődöntőn Tóth Péter, a Gyulaj Zrt. Hőgyészi Erdészetének kerületvezető erdész-vadásza lett az I. helyezett, szorosan mögötte a zrt. többi kerületvezető erdésze, erdész-vadásza, sok fiatallal is.

Tóth Péter ezzel a Tolna megyei győzelmével kvalifikálta magát a 2015. évi országos Év Erdésze Verseny döntőjére, melyet a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. és az OEE szervezésében Kaposváron tartottak 2015. június 24-25-én, az Országos Erdészeti Egyesület 146. Vándorgyűlésének részeként. A versenyre az ország minden részéből érkeztek a területi döntők nyertesei (összesen 21 fő) és idén versenyen kívül 3 erdélyi erdésztechnikus is megmérettette magát. A versenyszámok igyekeztek modellezni az erdészek napi erdőgazdálkodási-, vadászati teendőit, a szakmai napi gyakorlat szinte minden oldalát érintve. Az elméleti tudást tesztfeladatok kitöltésével, a gyakorlati tudást pedig különböző terepi feladatok végrehajtásával bizonyítják. A felismerési versenyszámokban lágyszárú és fás szárú növényeket, fakockákat, hajtásokat, kéregmintákat, rovarokat, vadnyomokat és növényi károsítókat is meg kell határozniuk. A terepi feladatok során fatömeg meghatározást, erdőállomány leírást, faanyag választékolást, gyérítés- és szálaló jelölést, trófeabecslést kellett végezni szintidőre. A vadászati lőkészségüket a lőtéri lövészeten kellett bizonyítaniuk. A kétnapos versenyen, a versenyszámok összesítése után, az utolsó pillanatban dőlt el, hogy idén ki lesz az Év Erdésze. Tóth Péter (Gyulaj Zrt.) az egyes versenyszámokban folyamatosan a legjobbak közt végzett, ennek köszönhetően, a pontok összesítése után kialakult a végeredmény alapján, a dobogó első helyére lépett magabiztos győzelemmel. A győztes felkészülését segítették: Gál László erdőművelési és közjóléti ágazatvezető és Horváth Csaba műszaki vezető. Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Végeredmény:
I. helyezett: Tóth Péter - Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.
II. helyezett: Péter Krisztián - SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.
III. helyezett: Varga László - Északerdő Erdőgazdasági Zrt.

Forrás: Gyulaj Zrt.