Ha egy tanzániai elefántfarmon dolgozol, néha olyan az életed, mint egy tök jó számtógépes játék.
Egy drónt irányítasz, és az a feladatod, hogy az általad felügyelt elefántokat védett zónákba tereld, minél messzebb a közei farmerek földjeitől. Mindezt azonban még azelőtt kell megtenned, hogy kifogyjon az üzemanyagod (vagy elemed, tökmindegy), és hogy ragadozómadarak csapjanak le a drónra.
És Tanzániában ezt élesben játsszák.

Az utóbbi időben az országban egyre nagyobb gondot jelent, hogy az elefántok termőföldekre törnek be. Itt letarolják vagy megeszik a termést, a feldühödött gazdák pedig nyilakkal, lándzsákkal, fegyverekkel vagy mérgezett dinnyével megölik az állatokat. Az afrikai elefántpopuláció gyors fogyásának ez az egyik legfőbb oka az orvvadászat mellett.
Korábban a vadőrök maguk álltak az elefántok útjába, és fáklyákkal, nagy zajt csapva igyekeztek a termőföldektől minél messzebb terelni őket. Ez azonban veszélyes volt a vadőrökre nézve is.
A drónok elterjedése változtatott a helyzeten, hiszen kiderült, hogy az elefántok félnek a drónoktól, így azokkal jól lehet terelni az állatokat. Közben a vadőrök is biztonságban vannak, hiszen a terelődrónt el lehet irányítani egy közeli autóból is.

Az egyetlen gond a gyakorlattal az, hogy a Tanzániai kormány betiltotta a drónok fénykép és filmkészítési célú használatát, ez alól pedig nehéz mentességet szerezni. A Tanzániai Vadkutatási Intézet éppen ezért igyekszik minél gyakrabban döntéshozókat vendégül látni, hogy a vadőrök levezethessék, mennyire fontos nekik a drónok használata az elefántok őrzésében.

Forrás: 444