Az OMVK SM Területi Szervezete Hivatásos Vadászok Osztálya osztályülését és egyben kötelező szakmai továbbképzését 2015. május 26-án tartotta meg.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is igyekeztünk a hallgatóság részére fontos és aktuális témákat felvonultatni. Az elmúlt években már megszokott arányban jelentek meg a kollégák a továbbképzésen, az idei évben 172 fő regisztrálta magát az eseményen (ez a szám tavaly 167 fő volt). Feltételezem – és egyben sajnálatosnak is tartom -, hogy jellemzően mindig ugyanaz az elhivatott kör tartja fontosnak, hogy amúgy a törvény által kötelezővé tett továbbképzésen részt vegyen, ennek pozitív irányú elmozdítására a Kamara megfelelő lépéseket megtételét tervezi.
A meghirdetett napirendi pontoknak megfelelően az elmúlt két évben elvégzett tevékenységről készített beszámolóban tájékoztattuk a hivatásos kollégákat a rendészeti továbbképzés főbb tapasztalatairól, a hivatásos vadászok egészségének megőrzését célzó intézkedéseink újabb állomásáról, mely 2014-ben a kedvezményeknek köszönhetően a kardiológiai szűrővizsgálati lehetőséget hozta a hivatásos vadászok számára kézzelfogható közelségbe, valamint tájékoztattuk a hallgatóságot a Hatvanban megtartott Hivatásos Vadászok II. Országos Szakmai Konferenciájának történéseiről is. A hatvani konferencia napirendi pontjai fontos témákat érintettek: A vadászat feltételeinek javítása 2010-2014 között. / Az OMVK-OMVV előtt álló legfontosabb feladatok. / A hivatásos vadász, mint rendészeti feladatokat ellátó személy./ Javaslatok a mezőgazdasági vadkárbecslési gyakorlat egységesítésére. / Az OMVK programterve a hivatásos vadászok erkölcsi és szakmai megbecsülésének javítására. Végezetül beszámoltunk az idei évben indított – és szándékunk szerint folytatásra érdemes – megyei ragadozó gyérítési program eredményeiről is.

Ezt követően Hercegfalviné Demeter Erzsébet, a SMKH Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály főosztályvezető-helyettese tartott részletes tájékoztatást megyénk vadgazdálkodásával és az ehhez kapcsolódó aktualitásokkal kapcsolatban. Előadásában tájékoztatta a kollégákat az elmúlt vadászati idény hasznosítási tervszámainak teljesüléséről, a trófeabírálati eredményekről. Külön kitért a megyében egyre nagyobb problémát jelentő aranysakál nagyvadállományra gyakorolt hatására, különös tekintettel a dám- és őzállományokra. Érintette az alakuló új vadászati törvény várható változásait, úgy mint a tájegységi gazdálkodás bevezetésének tervét, ezzel együtt a tájegységi fővadász alkalmazásának koncepcióját, a vadászterület kijelölésével kapcsolatos elképzeléseket, valamint a várhatóan 20 évre növelt üzemtervi ciklus lehetőségét is. Előadásában szólt a hatósági ellenőrzések tapasztalatairól, valamint a kiszabott bírságok okairól is. Pozitívum, hogy az adminisztrációban, társas vadászatok szervezésében az ellenőrzések során egyértelmű javulás mutatkozott.

Kemenszky Péter az OMVK SM titkára felszólalásában tájékoztatta a hallgatókat a 2014-ben megalakult, a hivatásos vadászok élet- és munkakörülményeinek javítására létrehozott munkabizottság céljairól és eddigi tevékenységéről. A probléma mindenki előtt ismert és nem új keletű. Remény van rá, hogy az elmúlt időszak helyben járása helyett tényleges előre lépés történjen a mindannyiunk számára fontos ügyben. A probléma legalább kettős: egyfelől az aktívan dolgozó hivatásos vadászok munkakörülményeit szükséges javítani és egyfajta életpálya modellt kell felépíteni ahhoz, hogy a vadgazdálkodásunk alapját jelentő hivatásos vadászainktól továbbra is magas szakmai színvonalat tudjunk elvárni, képzett szakembereink ne kényszerüljenek a pálya elhagyására. Ezért is fontos a legalább ekkora problémát jelentő másik feladat végrehajtása, nevezetesen az, hogy hivatásos vadászként valóban csak a főfoglalkozásban a területen dolgozó vadászok kerüljenek foglalkoztatásra, előlük a papíron vadőrként dolgozók a munkahelyet ne vegyék el!

Végezetül a hivatásos vadászok érdekében indított egészségmegőrző programunk újabb állomásaként Kiss Anna audiológus, az AMPLIFON HALLÁSKÖZPONT munkatársa tartott előadást a vadászok körében „népbetegségnek” számító halláskárosodás okairól, hátteréről, valamint a megelőzés fontosságáról és lehetőségeiről.

Üdv a vadásznak!

Dr. Varga Gyula
OMVK SM Területi Szervezete
Hivatásos Vadász Osztály alelnöke