Spanyolt gyanúsítanak azzal, hogy kicsalogatta egy nemzeti parkból Cecilt, az oroszlánt, egyben Zimbabwe egyik legnépszerűbb turistalátványosságát, hogy lelője egy nyíllal, majd lefejezze.
A zimbabwei hatóságok keresik azt a spanyol férfit, aki a gyanú szerint 50 ezer euróval fizette le a Hwange nemzeti park őreit, hogy leölhesse Afrika egyik leghíresebb oroszlánját, akit Cecilnek hívnak. Az oroszlánt lefejezve és megnyúzva találták meg a parkon kívül.
Az orvvadászok feltehetően egy frissen leölt állattal csalogatták ki az oroszlánt a parkból, ez egy bevett szokás a védett állatok “legális” levadászására. Miután kicsalták Cecilt, egy nyíllal megsebezték, majd 40 órán keresztül követték a haldokló állat nyomát. Aztán lőtték, fejezték és nyúzták le.

Az oroszlán GPS-nyakörvet viselt, amelyet egy kutatási projekt részeként tettek rá korábban, így lehetett követni. A spanyol vadászt még keresik, a neki segítő két társát el is kapták azóta. A zimbabwei vadászegyesület is érintett az ügyben, jelenleg nyomozás folyik ellenük is.
Cecil halála nem csak azért tragikus, mondták helyi szakértők, mert Zimbabwe szimbólumává vált, hanem mert hat oroszlánkölyke halálra van ítélve, ugyanis a többi hím oroszlán nem hagyja őket életben, hogy Cecil három nőstényoroszlánját párzásra ösztönözze.

2007 és 2012 között Spanyolország importálta a legtöbb oroszlánfejet Afrika déli részéből, 450-et. Németország 100-at. Oxfordi kutatók, akik Cecilre is GPS-t tettek, egy felmérés részeként kimutatták, hogy az általuk megjelölt 62 oroszlánból 34 meghalt a nemzeti parkok körüli szafari területén, ebből 24-et lőttek le sportvadászok. A megjelölt felnőtt hím oroszlánok 72 százalékát.

Forrás: VS