Az afrikai és eurázsiai aranysakál genetikailag különbözik, állítja dr. Klaus-Peter Koepfli, egy kutatócsoport vezetője a Smithsonian Conservation Biology Institutenál és dr. Robert Wayne, a Los Angeles-i University of California-tól.
„Ez a jelentés, egy ›új‹ Canid faj afrikai első felfedezéséről több mint 150 éves” - mondta dr. Koepfli, egy a Current Biology folyóiratban megjelent tanulmány első szerzője.
A tanulmány ihlette két közelmúltbeli jelentés arra utal, hogy az afrikai aranysakál valójában egy rejtélyes alfaja a szürke farkasnak. Ezen a vizsgálatok alapján azonban a mitokondriális DNS elemzésére korlátozódtak.

Két közelmúltbeli tanulmány a mitokondriális DNS elemzés alapján számolt be arról, hogy a nagyobb méretű aranysakál, Etiópiából, valamint Észak- és Nyugat-Afrikából szorosabban kapcsolódik a szürke farkashoz, mint a más populációkból származó arany sakál, ami arra utal, hogy az afrikai aranysakál egyes populációi a szürke farkas rejtélyes alfaját képviselik, az afrikai farkast (Canis lupus lupaster) - a tudósok szerint.
"Ezek az eredmények összhangban voltak a korábbi megállapítások szerint morfológiai és zoogeográfiai bizonyítékok alapján azzal, hogy elfogadják, az egyiptomi nagy sakálok (Canis aureus lupaster) valóban a szürke farkas egy kis méretű alfaja."
Dr. Koepfli, dr. Wayne és kollégáik DNS-bizonyítékkal bővített új tanulmánya elemezte az arany sakál húsz évvel ezelőtt Kenyában gyűjtött DNS-mintáit.
„Meglepetésünkre, a kicsi, kelet-afrikai aranysakál valójában egy kis változatossággal egy új faj, amely eltér a szürke farkastól, és van egy elosztó vonal egész Észak- és Kelet-Afrika között" - mondta Dr. Wayne.

A tudósok ezt a korábban fel nem ismert fajt az afrikai aranysakálnak (Canis Anthus) nevezték el.
Azt gyanítják, hogy taxonómusok tévedésből az afrikai és eurázsiai aranysakált ugyanazon fajnak tartották, mert nagyfokú a hasonlóság a koponya és a fogak morfológiája között.
Ugyanakkor a genetikai adatok alátámasztják azt az elképzelést, hogy ezek valójában két különböző leszármazási vonalat alkotnak, amelyek legalább egy millió év óta függetlenül fejlődnek.
Tény, hogy az új Canid családfát azt sugallja, hogy ez a két származási vonal nem is függ össze szorosan. Az afrikai faj szorosabban kapcsolódik a szürke farkasok és prérifarkasok vonalához, mint a sakálhoz, ami megmagyarázza az afrikai aranysakál új kijelölését.
„A sejtmag DNS elemzések azt mutatják, hogy az afrikai aranysakál vonal megoszlott a szürke farkas plusz a prérifarkas között mintegy 1,0 millió-1.700.000 évvel ezelőtt a pleisztocénban" -  mondták a kutatók.

Tágabb értelemben a filogenetikai elemzés arra utal, hogy a meglévő farkas-szerű Canidok már benépesítették Afrikát és Eurázsiát legalább ötször az egész pliocén és pleisztocénban, ami összhangban van az arra utaló fosszilis bizonyítékokkal, hogy sok afrikai Canid faj sokszínűségét eurázsiai ősei bevándorlása eredményezte, ami valószínűleg egybeesett a pliocén-pleisztocén éghajlati oszcillációkkal, a száraz és nedves körülmények váltakozása között.
A felfedezés növeli a Canidae csoport általános biodiverzitását, beleértve a kutyákat, farkasokat, rókákat, és a sakálokat - 35 élő fajt, mostantól 36-ot.
Továbbra is tanulmányozzák a kapcsolatot az aranysakál és a farkas vonalak között Afrikában, Eurázsiában és a Közel-Keleten, jelentették ki a tudósok.

Forrás: ForestPress