Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark legújabb kiállításán nem tiltja tábla, hogy hozzányúljunk a tárlatra szánt kiállítási tárgyakhoz.
A Puszta Házában szárított, tartósított és csomagolt formában is találkozhatunk nagyanyáink kedvenc gyógyhatású növényeivel.
“A természet ízei” – ezt a címet viseli a Puszta Háza legfrissebb kiállítása, ami augusztus 15-től egészen október 1-jéig fogadja a látogatókat ínycsiklandó tárlatával. A Janus Pannonius Múzeumból érkező növénykülönlegességeket nem csak nézni, kóstolni is lehet, a falakról lógó információt táblákról pedig számos érdekességet megtudhatunk hazánk erdei, réti és mocsári vadnövényeiről.

Dénes Andrea főmuzeológus, a kiállítás kurátora a szombati megnyitón azt mondta, személyes érdeklődés vezette el az egykor nagyanyáink konyhakertjében is fellelhető növényekig. Mint 21. századi édesanyát ragadta magával a természetes fűszerek, gyógyhatású növények, italkeverékek és tartósítószerek világa, majd alapos tanulmányozás után maga is elkészítette a hajdani receptúrákat – a kiállításra szánt üvegekben többek között az ő eceteit és lekvárjait is megcsodálhatjuk.
A kurátor meglátása szerint az egészségtudatos táplálkozásra egyre nagyobb igény merül fel a mesterséges tartósítószerekkel körülvett háziasszonyokban, sokan mégsem tudják, hová nyúljanak a természetes gyógymódokért. Az emlékpark kiállítása ebben kíván segítségére lenni a látogatóknak.

Míg Erdélyben és Kárpátalján a mai napig a mindennapok részét képzik vadon élő növényeink, addig hazánkban rácsodálkozunk az olyan tudományokra, mint a lekvár- vagy éppen a pálinkafőzés. Itthon körülbelül 250 vadon élő növényt hasznosíthatunk konyhánkba, bizonyos fajok az erdőirtás következményeként sajnos eltűntek. A kiállításon viszont több ehető növény preparátuma, fotója, begyűjtött termése, aszalt, szárított növények, vadgyümölcs befőttek, ecetek, lekvárok és egyéb készítmények várják a látogatókat, hogy megízleljék és megértsék a természet kincseit. A tablókon szó esik a gyűjtés módjáról, hogy mely növényi részek ehetők, de külön fejezetet kaptak a mérgező magok, levelek és virágok is.