Hazánk legnépszerűbb és legnagyobb múltú túraútvonala, a 2550 kilométer hosszúságú Országos Kékkör 2,7 milliárd forintos uniós támogatással újul meg szeptember végéig.
Az Észak-magyarországi régió fejlesztéseit Miskolcon mutatta be a Magyar Természetjáró Szövetség és konzorciumi partnere, az Északerdő Erdőgazdasági Zrt.
A munka a 2550 kilométeres útvonal felmérésével indult – mondta el Széki Gabriella, a Magyar Természetjáró Szövetség kommunikációs szakembere, aki hozzátette – az országos fejlesztéseket, amelyek több mint 210 helyszínt és több száz kilométernyi turistautat érintettek, 21 konzorciumi partner segítségével valósítják meg. A konkrét feladatokat ismertetve Széki Gabriella elmondta: a 2,7 milliárd forintos támogatás révén megtisztították a benőtt növényzettől a gyalogos utakat, helyreállították a forrásokat, felújították az úton található kilátókat és pihenőhelyeket, kerékpáros nyomvonalat jelöltek ki. Újrafestették a nyomvonalról tájékoztató kék jelzéseket, és egységes információs táblákat helyeznek ki. Felújítják a pecsételőhelyeket, melyek az Országos Kékkör jelvényszerző túramozgalmának ellenőrzőpontjain találhatóak. Több helyen modern turistaszállásokat hoznak létre. Szintén része a projektnek egy, a túrázókat segítő térinformatikai rendszer, a TTR elkészítése is, illetve több, okostelefonokon futó, túrázást segítő mobilalkalmazás.
„Mindezzel az Országos Kékkör így olyan ökoturisztikai attrakcióvá vált, ami egyaránt igénybe vehető pihenési, rekreációs, üdülési és teljesítménytúrázás, sport céljára. A két és félezer kilométeres bejárható távjával a Kékkör Európa egyik legszebb, legmodernebb és leghosszabb egybefüggő túraútvonala, a fejlesztések révén pedig meg is felel ennek a méltó rangnak” – hangzott el a sajtótájékoztatón.


Észak-magyarországi fejlesztések
Az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. részéről történt fejlesztéseket ismertetve Bózsó Gyula az erdészeti társaság műszaki osztályvezetője elmondta, hogy összesen mintegy 15 kilométernyi gyalogos útvonalat érintett a felújítás. Összesen 9 pihenőt alakítottak ki, vagy újítottak fel az Országos Kékkör Északerdő Zrt. gazdálkodási területére eső vonalán. További újdonság az ún. Ranger-rendszer: az Országos Kékkört hasonló hosszúságú távokra bontották, ezek mindegyikének személyes felelőse lesz annak érdekében, hogy a felújítást követő állapotok minél tovább szolgálják a túrázók kényelmét. A Ranger fenntartó szervezeteknek jelenthetők a kirándulás során tapasztalt károk – például a nyomvonalra dőlt fák - , akik mielőbb gondoskodnak a helyreállításról. Az Országos Kékkör Északerdő Zrt. illetékességi területére eső mintegy 315 km hosszú részét 29 ranger szakaszra bontották, amelyeket az erdőgazdaság 28 kerületvezető erdésze folyamatosan ellenőriz.
Az érdeklődők az Országos Kékkörről az mtsz.org honlapon tájékozódhatnak, és számukra tájékoztató film is készült, melyet szintén bemutattak a sajtótájékoztatón. A projekt keretében a következő hetekben nem csak a hazai, de a külföldi aktív túrázókat is megszólítják.

Forrás: Északerdő Zrt