A Mágori Fesztivállal egybekötve rendezték meg szombaton a megyei vadásznapot. A bográcsokban a sárréti birkapörkölt mellett vadételek rotyogtak, a kiállításokon rengeteg értékes trófeát mutattak be.

Kora reggel sokan sürgölődtek fakanállal a kezükben a bográcsok környékén. A hagyományos sárréti birkapörköltfőző-versenyre ezúttal is sok csapat nevezett be. A megyei vadásznap kapcsán viszont voltak, akik vadételeket készítettek. Szép számmal képviseltették magukat a vadásztársaságok, Szarvastól Mezőberényen át Körösnagyharsányig. Trófeáikat is bemutatták a kiállításaikon.

A szarvasok, őzek mellett vaddisznóval, rókával, de még vadmacskával, nyestkutyával, házigörénnyel, aranysakállal, muflonnal, borzzal, illetve erdei szalonkával, szajkóval és fácánnal is „össze lehetett futni” a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhelyen. Az eseményről a vadászok legfőbb segítői, a vadászkutyák és a solymok sem hiányozhattak. A megyei vadásznap pedig hivatalosan a vadászkürtök hívó szavára kezdődött el.

Molnár Sándor, Vésztő polgármestere kifejtette: 25 éve rendezték meg a Mágori Fesztivál előzményének számító sárréti pikniket, illetve 25 éve volt először megyei vadásznap is. Örömét fejezte ki, hogy a kettős jubileum kapcsán sikerült összekötni a két eseményt.

Hamarosan kezdődik az apróvadászati szezon – mondta a kormányhivatal képviseletében dr. Lukácsi Krisztina igazgató, aki szólt a megyében fellelhető apró- és nagyvadak állományának méretéről is. Megosztotta, hogy tavaly az apróvadak közül 34 ezer mezei nyúl, 86 ezer fácán és 283 fogoly került terítékre, a nagyvadak közül pedig 290 gím-, 3 607 dámszarvas, 9 900 őz és 850 vaddisznó. Hozzátette, a háromezer elbírált trófeából 573 kapott érmet, 108 arany minősítést.

A Vésztői Vadásztársaság 9 ezer hektáron gazdálkodik, 55 tagot számlál – mondta Détárné Molnár Andrea elnök, aki elmondta, hogy a vadásztársaság története a 18. századig nyúlik vissza, és hogy a Wenckheim-család több alkalommal is rendezett főúri vadászatokat a környékben. Kiemelte, a vadászok társadalma értékes, megbecsülésre érdemes, meg kell mutatni mindenkinek a szépségét: ugyanis a vadászat több mint pusztán sport vagy hivatás.

A megyei vadászkamara és a megyei vadászszövetség elnöke, Hrabovszki János beszélt arról, hogy várhatóan miként változik meg a vadászati törvény. Hangsúlyozta: a vadásztársaságoknak jó kapcsolatot kell ápolnia a földtulajdonosokkal, el kell kerülni az állomány túlhasznosítását.

Több elismerés is gazdára talált a rendezvényen: Magyar Vadászatért Érdemérmet kapott Zuberecz Tibor vadgazdálkodási szakmérnök, a megyei vadászkamara titkára, a megyei vadászszövetség elnökhelyettese. Nimród érmet vehetett át Détárné Molnár Andrea, Hugyik Zoltán, Poroszlai Róbert, Spiegel Endre, Bíró István. Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettet érdemelt ki a Vésztői Vadásztársaság, Békés megye vadgazdálkodásáért díjat kapott Bránya János, Valler Attila és Mészáros Attila.

A megyei vadásznapon emellett több kitüntetés talált gazdára, illetve új vadászokat is avattak Balogh Bence, Baracsi Gergő, Hajdu János, dr. Jova Zoltán Sándor, Machó Pál és dr. Nyisztor Norbert Mihály személyében.
A Mágori Fesztivál keretében a Körös-Sárréti Civil Szervezetek Szövetsége AMINKVAN címmel találkozót is rendezett a környékbeli egyesületeknek: ennek révén megismerhették egymást, illetve megmutathatták tevékenységüket, szolgáltatásukat.

Torna és vadászat

A rendezvény díszvendége a kétszeres olimpiai bajnok tornász, Magyar Zoltán volt, aki maga is beszállt a főzőversenybe, pörköltet készített, hiszen véleménye szerint a kulináris élmények is hozzátartoznak a vadászathoz.

Elmondta, hogy gyermekként sok időt töltött a Bakonyban, rengeteg élményt szerzett. 1975-ben ismerkedett meg a vadászat rejtelmeivel, azóta vadászik. Amikor az olimpiákra készült, sokat segített neki a vadászat, már alig várta, hogy hétvége legyen, és azt a természetben tölthesse. A vadászat az izgalom és öröm mellett barátokat is hozott számára.

Forrás: Beol