Ígéretesen kezdődött a vadászati főszezon megyénkben: nyugat-európai és skandináv vadászokon kívül szlovákok és oroszok is felkeresik a somogyi erdőket. Információnk szerint már több kapitális gímszarvas került terítékre, szakértők szerint Somogy vadászati nagyhatalom.

A csaknem 600 ezer hektárnyi Somogyban 86 vadászterület található. Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy Megyei területi szervezetének titkára azt mondta: a szeptemberi gímszarvasbőgés után néhány hét múlva a dámvad barcogása jelzi, hogy eljött a szarvasfélék párzási időszaka. A vadászati főszezon szeptember elsejétől január végéig tart: most elsősorban gímszarvasbikára vadásznak, mely október elsejétől dámmal és őzsutával egészül ki, a vaddisznó pedig egész évben vadászható.

– Nem csak Magyarországon, világviszonylatban is jelentős a somogyi gímszarvasállomány – mondta Kemenszky Péter. – A 2014-es vadászati idény kiemelkedő volt, tucatnyi gímbika 12 kiló feletti trófeasúllyal került terítékre. S a rendelkezésre álló információnk szerint az idei főszezonban eddig már két olyan gímbikát is elejtettek, melynek a trófeája több mint 13 kiló volt.

Megyénkben évente több mint 30 ezer darab nagyvadat lőnek, ebből mintegy 9000 darab gímszarvas. Az állatok zöme a vadászati főidényben kerül terítékre. Kemenszky Péter kiemelte: Somogyban nagy hagyománya van a bérvadászatnak is. A nyugat-európai vadászokon kívül számos vendég érkezik a skandináv államokból, s közép-, illetve kelet-európai – a többi közt orosz, szlovák – vadászok is szerencsét próbálnak Somogyban.

Folyamatos az utánpótlás

– Megyénkben mintegy három és fél ezer vadászt regisztrálnak – mondta Kemenszky Péter. Hozzátette: folyamatos az utánpótlás, évente egy-két százalékos növekedést figyelhető meg a jelentkezők számában.
Nagykorúság, büntetlen előélet, megfelelő egészségügyi állapot, a vadászvizsga előtti kötelező tanfolyam és állami vadászvizsga: ezek a főbb követelmények. A megyei szövetség tavasszal és ősszel három helyszínen – Kaposvár, Barcs, Siófok – szervez képzést, s decemberben vizsgáznak a hallgatók.

Forrás: Sonline